30.10.2019 | 23:53
България нарочи втори руски дипломат и вдигна напрежението с Русия
В същото време правителството се оправда защо е пуснало два руски самолета, натоварени с С-400 за Сърбия
над България руски военнотранспортен самолет, натоварен с ракетен комплекс С-400 за Сърбия

Напрежението между България и Русия расте буквално с часове. След като стана ясно, че първият секретар на руското посолство в София е обявен за персона нон грата и е поканен да напусне страната, българската секция на “Свободна Европа” обяви, че България се готви да не допусне руския военен аташе да заеме поста си в София.

Позовавайки се на български правителствен източник, “Свободна Европа” твърди, че в момента се подготвя процедурата по обявяване за персона нон грата и на аташето по отбраната в мисията на Москва. Новината бе разпространена скоро след срещата на премиера Бойко Борисов с изпълнителния директор на “Свободна Европа” Джейми Флай.  “Радвам се, че “Свободна Европа” поднови дейността си в България. Нейното присъствие тук е още един знак за доброто сътрудничеството между България и САЩ във всички сфери”, написа в своя Фейсбук  профил Борисов. “Обсъдихме актуалната политическа обстановка в страната. Разговаряхме за важността на професионалната и независима журналистика”, обобщи накратко темите на срещата българският премиер.

Медията съобщи още, че причината да бъде поискано отзоваването на първия секретар е, че той се е опитал да вербува един от ръководителите на българските служби. Според съобщението на прокуратурата от преди три дни след сигнал на ДАНС държавното обвинение установило, че от септември 2018 г. до скоро руският шпионин е добивал класифицирана информация от висшестоящо българско служебно лице.  За пореден ден държавното обвинение не казва кой е ръководният служител и какво е предприело срещу него.

В късния следобед в сряда  външното министерство съобщи, руският дипломат е напуснал България заедно със семейството си. “Същевременно поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София”, съобщи още МВнР и уточнява, че “това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна”. Не става ясно дали МВнР и “Свободна Европа” имат предвид един и същи човек.

Не закъсня и реакцията на руското посолство, в която се уведомява, че руската страна си запазва правото на ответни мерки. За последен път българските власти гониха руски дипломати през 2001 г. по време на правителството на Иван Костов и Националната служба “Сигурност”, ръководена тогава от един от актуалните лидери на “Демократична България” Атанас Атанасов. Тогава за първи път в България дойде шеф на ФБР, за да демонстрира американската подкрепа за българските действия.  И сега САЩ приветстваха действията на българските власти. “Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще”, заяви американското посолство.

Шпионската история се разгаря на фона на скандал с прелетял над България руски военнотранспортен самолет, натоварен с ракетен комплекс С-400, като после се разбра, че самолетите са два. В интервю за БГНЕС бившият министър на отбраната и настоящ член на Атлантическия съвет Тодор Тагарев съобщи, че в нощта на 22 срещу 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е Москва, Ростов на Дон, Черно море, България, Белград, посочва  Тагарев и настоява, че България е можела да спре полета, и припомни, че през 1999 г. страната ни, която още не беше членка на НАТО, не допусна руски самолети за Сърбия в разгара на Косовската война.

Подобен случай имаше и наскоро през 2015 г., когато нашите власти отказаха полет на руски самолет за Сирия, за който се твърдеше, че превозва хуманитарна помощ, а според друга информация – военно оборудване и муниции. „Още повече има една статия на АП, в която се казва, че сега Румъния и Унгария не са дали коридор на руснаците. Обяснявам си българското разрешение да е от неразбиране значението на този факт“, казва още Тагарев. След разкритието на Тагарев МВнР съобщи официално, че “военнотранспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника, е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство“. Това е станало по руска молба, след което МВнР е влязло в контакт със Сърбия и е потвърдило крайния потребител на товара и целта.  МО и Министерството на транспорта са дали положителни становища. Допълнително бе съобщено, че самолетите са два и пренасят въоръжение и личен състав заради учението “Славянски щит”. На 30 октомври двата самолета прелетели отново над България обратно към Русия, като не се съобщава с какво са били натоварени.

На 24 октомври руското Министерство на отбраната съобщи, че Москва е изпратила ЗРК С-400 и Панцир-С в Сърбия за участие в съвместно руско-сръбско военно учение. Учението беше посетено от президента Александър Вучич, който каза, че Белград иска да придобие ЗРК С-400. “Искаме и С-400, но само ако руснаците ни го оставят, иначе не можем да си го позволим”, каза тогава той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране