02.12.2019 | 15:41
България предава на Австрия „Вълкът от София“
"Срещу Гал Барак в Австрия се води разследване за измама в особено големи размери, пране на пари, участие в престъпна група и др.", твърди прокуратурата

Днес, 02.12.2019г., състав на Софийски апелативен съд е уважил протеста на прокурор от Окръжна прокуратура – София и постановил предаването на израелския гражданин Гал Барак на властите на Република Австрия, съобщава прокуратурата.

Припомняме, че Софийски окръжен съд с решение отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от Първи прокурор при Прокуратура на Фелдкирх, Австрия, добавя дъроавното обвинение.

В протеста е изразено несъгласие с изводите на СОС, че  европейската заповед за арест е издадена от некомпетентен орган, като е пренебрегнато обстоятелството, че е налице одобрение  на направеното искане от съд.  Оспорва се становището на  преобладаващата част от първоинстанционния съдебен състав, че издадената ЕЗА не съдържа конкретни данни за обстоятелствата относно време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство.

Срещу Гал Барак в Република Австрия се води разследване за няколко тежки престъпления –  измама, в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др. От съдържанието на ЕЗА и предоставената допълнителна информация става ясно, че се касае за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Конфедерация Швейцария, Република Сърбия и България от 2015г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 10 000 000 евро, твърди прокуратурата.

Гал Барак е бил задържан при напускане на България, на ГКПП Калотина, като се е легитимирал с официален документ – редовен паспорт на гражданин на Израел.

Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, като същият е задържан в съдебната зала.

В началото на март т.г. бе обявено, че Гал Барак, известен като „Вълкът от София“, има чисто досие в България. Това обяви шефът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Явор Колев вчера пред bTV. „В неговата битност тук, в България, той не е извършил престъпление. Той се явява инвеститор. Един човек, който развива легален бизнес“, обяви тогава шефът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Явор Колев вчера пред bTV. Според него благодарение на взаимодействието със службите на Австрия и Германия е разкрита „картината на едно киберпрестъпление“, което се случва на територията на много държави.

По онова време във Виена бе съобщено, че международната група, обвинена, че завлякла хиляди европейци с около 100 млн. евро, е била разбита при съвместна акция на австрийските, чешките и българските служби. В тясно сътрудничество с колегите сме извършили едновременно претърсвания на 40 адреса, 2 кол центъра, разпитани са над 60 човека, на 5 човека са повдигнати обвинения в България“, уточни тогава комисар Явор Колев. По негови думи хората, които са работели в кол центровете, са само свидетели. Единствено организаторите на бандата са знаели за нелегалната дейност. Така и не става ясно как „Вълкът от София“ е извършвал престъпна дейност в Австрия и Германия, а пък у нас не е. От думите на Колев се разбра, че у нас има 5 обвиняеми, но те са лица, които пряко са отговаряли и контролирали персонала.

После излезе с официално съобщение по случая. От него става ясно, че след издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед за арест, на 30 януари Окръжната прокуратура в София е постановила задържането на Гал Барак, гражданин на Израел, сочен като основен член на международната престъпна група. Той е направил опит да напусне страната през ГКПП „Калотина“. Барак е бил в ареста до 7 февруари, когато Апелативният съд го освобождава под домашен арест.

Според изданието за финансово разузнаване „ФинТелеграм“ ставало дума за европейски клон на организацията за киберизмами. България е членка на ЕС и компаниите ѝ могат да оперират на територията на останалите държави в съюза. Престъпната група е мамила хората с т. нар. бинарни опции, при които се залага на повишаването или поевтиняването на цената на определени активи или валути. Търговия с тях до крайни клиенти обаче е забранена от европейския орган за финансови пазари, защото е свързана с много измами. Сайтовете, които предлагат такава услуга, обаче се рекламират масово в интернет и оставят впечатление у потребителите, че могат лесно да удвоят инвестициите си, предупреждава Явор Колев. По същия начин се създават кол центрове, които звънят на потенциални инвеститори, за да ги убеждават колко доходоносно е да вложиш парите си в бинарни опции. Средата в България е подходяща за това, защото много хора владеят езици, а кол центровете са стотици.

Създавал се електронен портфейл на вложителя в сайта, през който той следи печалбите си. Призовават го да продължи да инвестира, за да спечели още – до момента, в който неговите пари свършат. Това се случва в кратък период. „Успяват да го убедят да му изсмучат всички пари и след като той установи, че вече няма какво да инвестира, те му казват, че е загубил всичко, защото бинарните опции са променили съотношението си“, разяснява схемата комисар Колев. Първата намеса на властите по казуса с измамите идва от Германия. Тя е била срещу платформите за търговия XTraderFX, Optionstars, OptionstarsGlobal, GoldenMarkets, SafeMarkets и Cryptopoint. „Чрез тези платформи е генериран оборот от най-малко 66 милиона евро, като 11 милиона от тях се държат на депозити от Германия и Австрия“, разкрива австрийската полиция в своето съобщение. Чисто българска престъпна група е извършвала идентична измама. Тя завличала предимно български граждани, като ги убеждавала да инвестират в бинарни опции. ГДБОП разбиха бандата в края в октомври, припомни Явор Колев. След това идва и мащабната европейска операция, проведена сега.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране