02.03.2016 | 0:01
Българка заболя от Зика
Лора Трайкова живее в Бразилия и хванала заразата преди 2 седмици

Инфекцията с вируса зика, който се предава при ухапване от заразен комар, започва с температура над 38,5 градуса и болки по цялото тяло като грип, но 5 дни по-късно се явява ситен червен обрив. Това разказва за българката Лора Трайкова-Гонсалвес, която живее в Рио де Жанейро. Докато няма обрив и болки в ставите и мускулите, инфекцията не се определя като зика, обяснява Лора. Тя подозира, че се е заразила от комар по време на карнавала в Рио, когато е прекарала доста време навън заедно със съпруга си. Отчита като грешка, че не е използвала репелент.

Заболяването се проявява 10 дни след ухапването от комар и отшумява за 3 до 5 дни.
Ето я историята на Лора, разказана от самата нея пред “24 часа”.

“Преди почти две седмици в една неделя усетих, че се разболявам и до вечерта имах болки в цялото тяло и вдигнах температура 38,6 градуса. Взех хапче против температура и на другата сутрин вече я бях свалила. В поликлиниката до нас ме разпитаха подробно какво усещам, но заключиха, че е обикновен грип, защото нямах нито обрив, нито главоболие, нито силни болки в ставите”, споделя тя.

Пет дни по-късно жената забеляза, че областта около деколтето ми е силно зачервена.

“Малките червени пъпчици и петна приличаха на алергична реакция и понеже наскоро се бях излагала на слънце, а и вече развих подобна реакция тук, не се притесних особено. Но когато на следващия ден вече цялото ми тяло се обрина, взех антихистамин. Сърбежът не беше толкова силен, колкото при предишната ми такава реакция. На другата сутрин усетих болки и скованост в двата си показалеца и в ходилата”, разказа тя.

“Отидох първо в един от държавните здравни пунктове, където всеки има право на безплатен преглед и лекарства. В разгара на лятото обаче се оказа, че тези пунктове са пълни с хора, защото не само зика, а всякакви бактерии се развиват особено успешно във влажния и горещ климат”, уточнява Лора като допълва, че след като са я предупредили, че ще й се наложи да чакм най-малко три часа в претъпканата с изглеждащи наистина зле хора – някои спящи, други изпотени от висока температура, трети безсилно отпуснали се на недостатъчните да поемат всички седящи места, се е отправила към съседна поликлиника, която приема допълнителен здравен план.

“Тук има няколко компании, които предлагат допълнително здравно осигуряване и в зависимост от личния план човек може да избере сред частните лечебни заведения, които работят с тях, къде да бъде прегледан. Чакането в тях е значително по-кратко, но пък нищо не е безплатно. От вратата лекарката, която ме прегледа, ме попита дали съм имала висока температура преди няколко дни, и след като видя обрива по цялото ми тяло, заключи, че трябва да ми направят кръвен тест, за да установят дали става дума за Зика”, уточнява за преживяванията си Лора.

“Час и половина по-късно резултатите от теста излязоха и ниският брой левкоцити в кръвта ми наведе лекарката на мисълта, че наистина е зика. След като ми предписа по-силно антиалергично лекарство, което да пия в рамките на 5 дни, и още едно, ако пак вдигна температура, тя ми каза, че тъй като вирусът е все още нов и сравнително непознат, не знае дали след това ще си изработя имунитет и повече няма да боледувам от Зика”, казва още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране