18.07.2023 | 14:28
Български хеликоптер влетя в Турция, хвърли 100 кг дрога и се върна
Арестувани са 3-ма души

Българският хеликоптер е влязъл на турска тетритория, хвърлил е 101 килограма марихуана на пазарна стойност 20 милиона лири и се е върнал обратно, обявиха турските медии, позовавайки се на местната полиция. Заловени са трима заподозрени, пише турският сайт Haberbg.net.

Екипите на въздушното радарно командване на Чанаккале забелязали, че хеликоптер, навлизащ в турското въздушно пространство от България, лети ниско над село Йенимахале в област Бабаески на Къркларели през нощта. Ситуацията е докладвана на командването на жандармерията на провинция Къркларели.

В района екипите са иззели 101 килограма наркотици, опаковани в чували. Губернаторът на Къркларели Бирол Екичи каза, че международната престъпна мрежа, която е била следена от дълго време, е била разбита.

„Установено е, че хеликоптерът е летял ниско в село Йенимахале в областта. Нашите екипи установиха, че хеликоптерът, който е хвърлил торби в региона, се е върнал обратно към българската страна. След инцидента 101 килограма материал от скунк беше иззет при операцията, започната от жандармерията”, заяви още Екичи и добави: “Борбата ни срещу наркотиците ще продължи решително. Няма да позволим нашата нация и нашата младеж да бъдат отровени“. В същотто време беше съобщено, че разследването на 3-мата заподозрени в жандармерията продължава.

Турската страна обяви за установено, че килограми дрога са изхвърлени в района с хеликоптера. От нейната позиция обаче не става ясно как така машината не е прехваната и защо не е принудена да кацне, а е оставена да се върне на българска територия.

През последните години периодично се появяват съобщения, че наркотици се пренасят и прехвърлят по въздуха от България в Турция. През 2020 г. бяха хванати 6 чанти с общо 360 кг наркотик край c. Дoлxaн, област Kъpĸлapeли.

През януари т.г. пък Турция обиви, че малък самолет тип „Чесна“ е прелетял на ниска височина през българо-турската граница до граничния град Къркларели, където е изхвърлил пратка с наркотици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране