26.09.2020 | 0:26
Българските европрокурори няма да са подчинени на Иван Гешев
Техен единствен шеф ще бъде Лаура Кьовеши

Българските прокурори от европейската прокуратура, която се ръководи от Лаура Кьовеши, няма да са подчинени на шефа на българското държавно обвинение Иван Гешев. Това става ясно от предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), написани от правосъдното министерство. С тях в българското законодателство се транспонира регламентът, уреждащ работата на звеното на Кьовеши.

България ще има двама европейски прокурори, като единият от тях вече е избран – съдията от Административен съд София-град Теодора Георгиева. Те ще работят по престъпления, свързани с финансовите интереси на ЕС – предимно при усвояването на фондове. Тези дела ще се гледат от спецсъда.

С промените е НПК се дава гаранция за независимостта на европейските прокурори, твърдят авторите им. На практика неговите текстове изключват европрокурорите от надзора на българския шеф на държавното обвинение. Подобна формулировка е немислима за българските обвинители. В конституцията изрично е записано, че главният оказва „методическо ръководство“ върху работата на всички.

Работата на европейската прокурори ще се надзирава само от службата на Кьовеши, твърдят от правосъдното министерство. За това са предложени текстове, които лишават висшестоящите обвинители у нас, включително и главния, да отменят тяхно постановление или пък да надзирават работата им.

Извън това статутът на европейските прокурори ще е еднакъв с този на националните, т.е. ще имат същите правомощия да образуват дела, да водят разпити, действия по разследването и т.н.

Освен промени в НПК правосъдното министерство предлага и нови текстове в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Те уреждат начина за назначаване на европрокурорите. От тях става ясно, че макар формално да нямат правомощия да ги контролират, българските власти все пак ще решават кой да бъде предлаган за европейски подбор. „Подборът“ ще се прави от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Поне досега членовете ѝ винаги са гласували каквото предложи главният прокурор, понякога дори и без обсъждане.

Това на практика значи, че главният прокурор вероятно ще има последната дума за това кой да бъде предложен за звено, което, поне формално, ще се намира извън контрола му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране