11.09.2020 | 22:40
Българското ченге Димитров е автор на пасквила срещу протеста и Радев в испанския АВС
77-годишният „репортер“ е успял да пробута в чуждата медия най-малоумните опорки на ГЕРБ и медиите на ДПС за българския бунт срещу мутрите

Ченге от бившата Държавна сигурност е автор на пасквила срещу протеста и президента Румен Радев в испанския вестник АВС. 77-годишният Рафаел Димитров, представящ се за репортер под името Рафаел Алварадо, е успял да пробута опорките на ГЕРБ и кафявите парцали на ДПС в испанската медия, показа проверка на МИГNews.info.

Без никакви доказателства, Георгиев обявява Румен Радев за „свързан с руските тайни служби“, а Васил Божков за „спонсор“ на протеста.

Ето и част от абсурдите в писанията на ченгето Димитров:

„Олигархът Васил Божков е един от подстрекателите на непрекъснатите протести в България“, гласи заглавието на кореспондента от България. Образът на президента е допълнен с мнението на „различни анализатори“, които посочват, че „номинацията му за държавен глава е била консултирана навремето от лидера на социалистите Корнелия Нинова с агента на руските служби генерал Решетников“.

„Не бива да пренебрегваме и това, което свързва Отровното трио – и тримата произлизат от семействата на добре известни високопоставени фигури от бившия комунистически режим“, завършва испанският журналист“.

Ако някои от тези твърдения звучат познато, то е заради многократното им повторение в български проправителствени медии – сега вече и в превод на испански език.

Колкото до препратките към бившия комунистически режим – Рафаел Алварадо би трябвало да го познава от първа ръка. Роден е в Колумбия през 1943 г. в семейство на българка и испанец, но живее в България още от края на 50-те години. През 1964 г. получава предложение да замине в Куба като преводач, пет години по-късно завършва испанска филология в Хаванския университет. По-възрастните ни читатели вероятно си спомнят, че подобни привилегии бяха предназначени единствено за комунистическата върхушка и служители на Държавна сигурност.

Според биографията му в сайта на СУ „Св. Климент Охридски“, през 1971 г. Алварадо започва работа в БГА „Балкан“ в Рим (десет години по-късно офицери на ДС под прикритие са осветени по време на разследването за опита за убийство на папа Йоан Павел II, по което е съден и оправдан Сергей Антонов). От 1975 г. работи в „София прес“ като стилов редактор, от 1979 до 1983 г. е ръководител на Катедрата по испанска филология. Автор е на документални филми, излъчвани по БНТ, работи и като преводач.

В 2002 г., когато Алварадо превежда на български език биографичната книга „Един практичен цар“, посветена на Симеон Сакскобургготски,  правителството на НДСВ одобрява номинацията му за почетен консул на Колумбия в страната.

През последните десетилетия той е и кореспондент на ABC за България. Испания е една от европейските държави с най-голяма българска диаспора. За публиката на консервативния и промонархически мадридски вестник ABC, разказът на Алварадо за „партизанските юмруци“ и „платените от олигарси“ протести в България вероятно изглежда като филм на ужасите.

Особено като се има предвид, че вътрешнополитическите новини за страната почти липсват в отразяването на медията – в последните месеци България се споменава предимно в дописките със статистика за коронавируса, смъртта на Кристо, данни за средната работна заплата в ЕС и т.н.

Тонът на публикациите в ABC видимо се отличава от начина, по който новинарски агенции като Reuters и AFP виждат събитията в страната. Германски и френски медии – включително такива с десен профил – също следят протестите в София, но съдържанието им показва доста по-различна картина от тази в очерка на Алварадо. В една от последните си статии за България Politico говори за това, че „способността на Борисов да избягва чуждестранни критики се изчерпва“ и че „кризата в България дори задейства предупредителни сигнали в редиците на Християндемократите на Меркел, които отдавна са смятани за част от поддържащите „бащи-основатели“ на ГЕРБ“. Цитиран е председателят на комисията по европейските въпроси на Бундестага Гюнтер Кирхбаум, който казва, че „трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без „ако“ и „обаче“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране