10.07.2019 | 0:01
Балканският Никсън-Кисинджър
ББ се озова в Босна и Херцеговина, където съвсем подпали моторетката на дипломатическото си вдъхновение

Бойко Борисов от няколко дни си изяснява дипломатическите отношения със Сърбия след коментар за Косово, който сръбските медии извадиха от контекста, размахаха го най-безотговорно, което пък възбуди техния външен министър. Ивица Дачич реагира остро, викна и посланика ни в Белград да му трие сол на главата. И Бойчето взе дипломацията в свои ръце – с текста, контекста и всичко необходимо!

А контекстът е следният. Борисов коментира общата външна политика на ЕС и каза, че испанецът Жозел Борел ще изразява позицията на целия съюз, който признава Косово, а не позицията на Испания, която не признава Косово. Това е нормален коментар, обаче сърбите са чувствителни на тема „Косово“ и се разбълбукаха. Борисов се ядоса и ги почна с дипломатическата гьостерица.  След няколко дни совалки ББ се озова в Босна и Херцеговина, където съвсем подпали моторетката на дипломатическото си вдъхновение. Следват пасажи от изказванията му в Босна.

***

Бойко Борисов, България: „…Чухте на Ана какво й казах, на сръбския премиер относно Дачич. Тя беше там, когато говорих (за Косово). Нищо не се впечатли, щото аз и нищо не казах. Казах същото, каквото и днеска. Сега ги предупредих пак! Ако някой утре си позволява да ми вика посланици, вече ще се скараме! Защото – ето! – резултатите от всичко, което надробяват! И понеже другите не искат да ви го кажат, ще ви го кажа аз. ЕС значи не само европейски фондове, не само милиарди евро, не само да ти построят инфраструктура – метро, пречиствателни станции, магистрали, жп линии, конкурентоспособност – значи отговорност! Значи предвидимост… И им казах просто да спрат да се оплакват! Да се обърнат към себе си, да се стегнем и да си подредиме Балканите! (…)

Няма напрежение. Ма то няма напрежение! Аз сега вътре й казах: Ана, що не излезе сега Ивица да ми благодари, когато поканих на 13 юни – помня, че ми беше рожденият ден – сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи, да тренират. Тея дивизиони, които стреляха по НАТО! Кой би си го позволил? Разбира се, България, защото имаме авторитет. И никой не ни се скара, и никой не ни се сърди. Техният военен министър стоеше до моя военен министър. Викам – тогава къде беше да изкажеш няква благодарност?! А сега – чул-недочул – вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че ми било поведението неприемливо! Той сега ще види какво е неприемливо поведение!!! Той сега ще види! Аз зор от него нямам. Довчера говорех с най-добри думи. Но след кът си го е позволил – докът сега не ми каже „извинявай, Бойко“ – просто нито (президентът) Вучич, нито (премиерът) Ана ме интересува кво ше кажат! Те го оставиха (Дачич) да си разиграва коня! Добре! Щом така са преценили! Щом така са преценили – добре! 

***

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране