10.09.2018 | 14:52
БАН пусна само частично НИМХ
Оперативната дейност на Института излиза от структурата на Академията
Националният институт по метеорология и хидрология ще бъде частично изваден от структурата на Българската академия на науките. Това бе решено на днешното заседание на Общото събрание на БАН. 
Определението „частично“ включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН. Извеждането ще е в нова структура, която ще бъде създадена от Министерски съвет или в рамките на Министерството на образованието и науката. Научната дейност остава в БАН.
Решението обаче отново предизвика дискусия и спорове. Голямата въпросителна е какво ще се случи с имуществото на НИМХ.
Според доскорошния шеф на Института проф. Христомир Брънзов решението отново не удовлетворява исканията на метеоролозите.
„Изходът няма да е от БАН, защото с това нещо, което правят – частично изваждане на оперативна дейност и част от научната, а не НИМХ с всичките му активи и пасиви, наистина води до това, което каза доц. Тонев – дълги години делене на някакви две части. В случая втората част, която евентуално ще остане в БАН, не е ясно, тя ще бъде от няколко души на фона на 724 – какъв смисъл има от нея”, каза Брънзов, цитиран от БНТ.
„Ние няма как да функционираме без инфраструктурата, която е създавана, това са пунктовете. Както виждате, няма нито срокове, нито нищо… Институтът от 12 дни е без всякакво ръководство, така че дейността вече заглъхва, хората ще останат без аванс и заплата, защото няма кой да им подпише документите. Според мен, в крайна сметка, наистина правителството трябва да вземе някакво решение, защото в следващите дни Институтът ще спре да работи и ще започне един пълен разпад на структурите му”, допълни той.
Председателят на Общото събрание проф. Евелина Славчева обаче обясни, че необходимото на НИМХ имущество ще си остане за Института.
„Смятаме, че финаnсовата независимост, която им предложихме в последния кръг на преговорите, в която целият техен бюджет се договаря директно с Министерски съвет, т.е. те защитават пред Министерски съвет своите нужди, беше едно изключително от наша страна добронамерено и в пълнота решение на проблема.
Казваме частично, тъй като знаете, че бяха декларирани 94 процента подкрепа за това. Има някакви хора – учени, служители, които не желаем да ги пренебрегнем. Станциите и имотите, те ще бъдат, разбира се, предоставени за ползване най-вероятно на НИМХ, но е немислимо да се мисли, че те ще останат в Академията, при положение че оперативната дейност се нуждае от тези станции и имоти“, коментира Славчева.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране