08.09.2020 | 21:39
Банките вече с нулеви лихви по депозитите
Въпреки това пандемията увеличи интереса към спестяванията

Двете най-големи по активи банки в България – „Уникредит Булбанк“ и „Банка ДСК“, са понижили лихвите по депозитите до 0%. Размерът, близо до който са лихвите по влоговете и в останалите трезори, е валиден за всички влогове, независимо в каква валута и за какъв срок са, съобщава segabg.com. Това е очаквано при непрестанния спад на лихвите през последните години и факта, че от началото на 2016 г. основният лихвен процент, определян от БНБ, е нулев, а върху свръхрезервите на банките е дори отрицателен – 0,6%. По тази причина почти всички банки въведоха такси за съхранението на големите фирмени депозити от почти една година. С нулева лихва са дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност – до навършването на пълнолетие на детето. Действията на банките у нас се обясняват с финансовата конюнктура и с политиката на Европейскита централна банка и международните пазари.

В отговор на „облагането“ на свръхрезервите почти всички трезори въведоха такси върху големите фирмени влогове и на практика вече повече от година бизнесът вместо да печели от вложените си пари, на практика плаща на банките да им ги съхраняват. „Таксите за съхранение“ варират от 0,5 до 1% в зависимост от сумата, като при някои трезори удръжките започват след прехвърляне на влогове от 1 млн. лв.  Депозитите на гражданите засега са без такси за обслужване, внасяне и теглене на пари на падеж, но доходността от тях се облага с 8% данък. Често обаче влоговете са обвързани с разплащателни сметки, чиято такса за обслужване е минимум 2 лв. месечно. Така част от спестителите на практика плащат на банките за депозираните в тях средства, вместо да получават някаква доходност.

Някои банки комбинират спестяванията с инвестиране във взаимни фондове за по-висока доходност. Отделно почти всички трезори предлагат и електронни депозити, при които лихвите са с около 0,1 процентни пункта по-високи от стандартните. Те се откриват и управляват изцяло онлайн, като се захранват единствено чрез междубанкови преводи. Лихвите по депозитите ще се запазят на рекордно ниските нива във втората половина на годината, прогнозира БНБ в последния си доклад от юли. Един от ефектите на пандемията e засилен интерес към спестяванията, въпреки че банките по никакъв начин не ги стимулират.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране