08.09.2020 | 21:39
Банките вече с нулеви лихви по депозитите
Въпреки това пандемията увеличи интереса към спестяванията

Двете най-големи по активи банки в България – „Уникредит Булбанк“ и „Банка ДСК“, са понижили лихвите по депозитите до 0%. Размерът, близо до който са лихвите по влоговете и в останалите трезори, е валиден за всички влогове, независимо в каква валута и за какъв срок са, съобщава segabg.com. Това е очаквано при непрестанния спад на лихвите през последните години и факта, че от началото на 2016 г. основният лихвен процент, определян от БНБ, е нулев, а върху свръхрезервите на банките е дори отрицателен – 0,6%. По тази причина почти всички банки въведоха такси за съхранението на големите фирмени депозити от почти една година. С нулева лихва са дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност – до навършването на пълнолетие на детето. Действията на банките у нас се обясняват с финансовата конюнктура и с политиката на Европейскита централна банка и международните пазари.

В отговор на „облагането“ на свръхрезервите почти всички трезори въведоха такси върху големите фирмени влогове и на практика вече повече от година бизнесът вместо да печели от вложените си пари, на практика плаща на банките да им ги съхраняват. „Таксите за съхранение“ варират от 0,5 до 1% в зависимост от сумата, като при някои трезори удръжките започват след прехвърляне на влогове от 1 млн. лв.  Депозитите на гражданите засега са без такси за обслужване, внасяне и теглене на пари на падеж, но доходността от тях се облага с 8% данък. Често обаче влоговете са обвързани с разплащателни сметки, чиято такса за обслужване е минимум 2 лв. месечно. Така част от спестителите на практика плащат на банките за депозираните в тях средства, вместо да получават някаква доходност.

Някои банки комбинират спестяванията с инвестиране във взаимни фондове за по-висока доходност. Отделно почти всички трезори предлагат и електронни депозити, при които лихвите са с около 0,1 процентни пункта по-високи от стандартните. Те се откриват и управляват изцяло онлайн, като се захранват единствено чрез междубанкови преводи. Лихвите по депозитите ще се запазят на рекордно ниските нива във втората половина на годината, прогнозира БНБ в последния си доклад от юли. Един от ефектите на пандемията e засилен интерес към спестяванията, въпреки че банките по никакъв начин не ги стимулират.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране