09.04.2020 | 12:16
Банов отнесе глоба за пушене по „телевизора”
Авторът на сигнала до РЗИ е добричлията Стойчо Стойчев

РЗИ-София глоби Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министърът на културата здраво подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта гледа телевизионен репортаж за действия на министрите във връзка с коронавируса.

Изведнъж на кадрите се вижда обгърнатият в тютюнев дим Боил Банов, което шокира Стойчев. Следва сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии:

„Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите.

На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си – в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!“.

Стойчев прилага телевизионните кадри. А отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: „Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов – Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение“, предаде „Сега“.

Във визирания от Пенчев законов текст пише: „Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение“. Глобата пък е от 300 до 1000 лв.

Прави впечатление, че проверяващите не са се разколебали от някои неточности на Стойчев (отдавна визираната програма на БНТ не се казва Канал 1). Нито пък са потънали в размишления къде точно е Банов при разговора с колегите си по смисъла на закона. От писмото на Пенчев до добричлията се разбира категорично, че министърът е сгафил, защото се е намирал на „обособено работно място – Министерство на културата, находящо се на бул. „Ал. Стамболийски“, №17, район „Възраждане“, гр. София“.

Самият Стойчев сподели, че често е сигналиризал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Пушенето на работното място от висши представители на управлението е доста чувствителна обществена тема, макар в повечето случаи да не води до последствия за нарушителите. Шумен скандал се състоя през 2009 г.

Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова бе уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарания дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но й било отговорено, че няма проблем, щом самият министър (Асен Гагаузов) пуши.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране