04.02.2015 | 16:00
Бареков проплака: Олигархията ме прогони от България
Планираният от Ковачки конгрес за учредяване на БДЦ се провалил

Опитите за издевателства от страна на олигархията срещу мен продължават с пълна сила, съобщи лидерът на “България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков по повод завземането на парламентарната група БДЦ от депутатите на енергийния бос Христо Ковачки. Той призова политическите сили да направят така, че интересите на Ковачки да бъдат изхвърлени от българския парламент.

“На практика аз бях прогонен от страната и от българския парламент. Виждам, че има заплахи и за физическото ми здраве предвид предупрежденията, които получавам. Но не се страхувам да кажа, че олигархията няма място в българския парламент”, заяви Баресов в сряда, цитиран от сайта на ББЦ.

Лидерът на ББЦ е “прогонен” в Европейския парламент в Брюксел, където той очевидно е бил натиснат да замине, въпреки че бе избран за народен представител в НС и твърдеше, че иска да остане тук.

“Дори и колегите от ГЕРБ признават, че Христо Ковачки има парламентарна група. Но тази парламентарна група не е единна. Нито един от депутатите, които напуснаха ББЦ, не се е записал в партия “Лидер”, както им е било предлагано. Напротив – доста от политиците в тази парламентарна група подкрепят Светлин Танчев. Самият той иска да води независима политика в групата на ББЦ. За мен името “Български демократичен център” (БДЦ) е абсолютно фалшиво. Това е един фалшив политически проект, който не се е явявал на изборите”, коментира Бареков.

Предвожданата от него коалиция ББЦ успя да вкара 14 народни представители, които обаче се регистрираха в парламента под името БДЦ.

Бареков твърди, че Ковачки и неговата клика са подменили вота на българските избиратели, които гласуваха за ББЦ. “Хората не са гласували за група депутати, които да защитават интересите на своя господар. Това нито е демократично, нито е допустимо”, възмущава се Бареков.

Той призова политическите сили да направят така, че интересите на Христо Ковачки да бъдат изхвърлени от българския парламент. Бареков разкри, че партията на Ковачки е имала намерение да свика конгрес на 22 февруари, на който да бъде учредена партия БДЦ. В новата фармация трябвало да влязат представители на “Лидер” и отцепниците от ББЦ. “Конгресът се е провалил. Хората на Ковачки са искали да се коалират с АБВ. Предупреждавам Ковачки и неговите слуги в парламентарната група да не посягат повече на ББЦ нито като депутати, нито като субсидия, защото ще стане огромен скандал”, каза Бареков.

Наскоро той призна, че на предсрочните избори през октомври се е възползвал от корпоративния вот на партия “Лидер” и отчете това като “лична грешка”, тъй като бил “подведен” и не проявил “политическа далновидност”.

ББЦ на Бареков бе създадена преди година като политически проект на собственика на КТБ Цветан Василев, но след като кешът от банката спря поради нейното затваряне през лятото и поради избухналата война между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, “България без цензура” мина в по-различна корпоративна орбита. За предсрочните парламентарни избори през октомври партията сключи коалиция с “Лидер”, в резултат на което на избираеми места в листите попаднаха кадри на Ковачки и той се сдоби с петима депутати. Според запознати със събитията, целта на упражнението е била почетният председател на ДПС Ахмед Доган да разполага с резервни депутати извън тези на ДПС. Тези подозрения се потвърдиха в края на декември, когато ГЕРБ и ДПС си гласуваха промените в пенсионния модел и недостигащите гласове за прокарване на законопроекта дойдоха именно от хората на Ковачки.

“Катарзисът” на Бареков обаче настъпи, след като петима депутати на ББЦ напуснаха партията, но останаха в парламента. Тогава Бареков обвини Ковачки, че се опитва да купи цяла парламентарна група за поръчки на “мафията”. Преди около три седмици седемте партии в коалицията, без ББЦ – “Гергьовден”, ЗНС, “Лидер”, ССД, БДС “Радикали”, Партията на българските жени и Българска индустриално-аграрна партия, обявиха, че правят нова коалиция с името на парламентарната група БДЦ.

Макар че е на път да остане партиен лидер без депутати, Барокев увери, че ще продължава да защитава достойнството на българския евродепутат в Европейския парламент. Посочи, че нивото му на общуване с представители на Камарата на лордовете в парламента на Великобритания е много високо. “Днес имах среща с финансовия министър на Исландия, който е наш специален гост. Срещнах се с видни банкери и икономически анализатори, както и с членовете на борда на директорите на финландската банка. На форума в Анкара на ЕП и на страните от Източна Европа аз ще защитя политиката на енергийна ефективност не само в България, но и в целия Европейски съюз”, изтъкна евродепутатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране