27.12.2019 | 14:38
Бедственото положение в Перник се удължава с 30 дни
Очаква се да бъде представен доклад за сондажи в язовир "Студена"

Бедственото положение в Перник заради водната криза ще бъде удължено с 30 дни, считано от 28 декември. Това обяви кметът на Перник Станислав Владимиров след края на заседанието на кризисния щаб в града. Предстои подмяна на водопреносната мрежа, както и спешни ремонти на двете пречиствателни станции. По-късно през деня ще бъде представен и доклад във връзка със сондажи в язовир „Студена“.

Все още се работи за отстраняването на теча в индустриалната зона на Перник. В квартал „Проучване“ е подменен водопроводът. „Държавната фирма „Монтажи“ и ВиК дружеството да започнат подмяна на ВиК и канализационната мрежа, защото нито един от кварталите в Перник не е застрахован, че ситуацията, която се получи в кв. „Проучване“, няма да възникне във всяка една точка на територията на община Перник“, коментира Владимиров.

Областният управител на града Емил Костадинов посочи, че ще бъдат монтирани уреди, които да установят колко е притокът, колко е разходът от язовира, който влиза в пречиствателната станция.

По-рано кметът Станислав Владимиров изрази опасения, че има изключително голям риск от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество. По думите му помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на язовира и притока в него от последните дни. Той уточни, че заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник.

Според Владимиров основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир „Студена“, то управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител. Затова очаква прокуратурата да си свърши работата по случая.

Камелия Радева от инициативата „Спаси Перник“ заяви пред БНР, че трябва да се знае ясно кой е отговорен за кризата в града, която е с национално значение. „За нас е важно да се отговори кой ни доведе до кризата и каква отговорност ще се понесе, освен всички други неотложни мерки, за които се говори и трябва да се вземат. Много удобно е, както чуваме, че проблемът е във ВиК Перник, но имаме и местна власт, областна администрация, МРРБ, МОСВ, второстепенния разпоредител с бюджет – „Басейнова дирекция“. Има едно демонстрирано бездействие, което доведе до хуманитарна криза с тежки последици, за които все още не си даваме ясна сметка какви ще са“, категорична е Радева.

Днес ще бъдат доставени още 110-115 тона бутилирана питейна вода в Перник, съобщи пред БНТ Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той разясни и какви са неотложните мерки, които се предприемат в града: „На първо място – пречиствателната станция, да бъде осигурена нейната функционалност. На второ място – повече вода в чашата на язовир „Студена“. Това може да стане по 3 начина – освен Владайския канал, който вече доставя допълнителни количества вода, да се възстанови Палакарийския канал – изключително много се възлага на тези дейности. И накрая – да се реализира т.нар. план „Русев“ – черпене на вода от карстови пещери“.

Николов прогнозира, че затруднения ще има месеци напред, а крайният резултат ще се почувства след година и половина – две.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране