16.05.2020 | 11:25
Бетина Жотева към “Репортери без граници“: Класацията ви е обидна, дайте имена
Новата председателка на СЕМ няма готовност за нов медиен закон

Новоизбраната председателка на СЕМ Бетина Жотева заяви, че й е обидна класацията на България по свобода на словото, направена от международната организация „Репортери без граници“.

В интервю по БНТ тя постави днес под съмнение обективността на базираната в Париж организация. „Бих помолила „Репортери без граници“ да ни обясни как е изчислила, че България е при Того и Гана по отношение на свободата на медиите“, каза тя. Според нея трябва да е ясна извадката – колко души и какви хора са питани, какви въпроси са им били зададени, за да се стигне до този извод. „Това (111-то) място е обидно за голяма част от журналистите у нас“, отбеляза Жотева, която пропусна, че един от упреците, съпроводили тазгодишната класация, е че след назначаването на новото ръководство на БНТ националната телевизия е преминала от неутрална към проправителствена позиция. За назначаването на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ отговорност носи СЕМ, включително и Жотева.

Новото медийно законодателство, което трябваше да бъде готово до края на март съгласно единодушно решение на парламента в края на миналата година, в момента буксува. Ревизираната Директива за аудиовизуалните медийни услуги трябва да бъде транспонирана до септември, но няма такава готовност.

„Работата на сформираните работни групи за промяна в медийното законодателство е още далеч от етап внасяне на проектозакон“, каза Жотева. По темата бяха съставени три работни групи, като една бе предложена от Комисията за култура и медии на Народното събрание, но от яунари не се е събирала. Тя е под председателството на Емил Кошлуков. По-интензивно е работила групата към Министерството на културата, но и тя не се справи навреме със задачата. Третата също е към Министерството на културата и би трябвало да служи за връзка с Министерството на финансите.

„Непрекъснато се сблъскваме с Министерството на финансите“, оплака се Жотева. „Вчера се случи 4-5 пъти по време на една от трите работни групи, в които участвам“, каза тя. Жотева цитира члена на СЕМ София Владимирова, според която има един слон в стаята и никой не говори за него. Слонът са 30-те милиона, които БНТ трябва да даде за цифровото разпространение. Според председателката на СЕМ въпреки големия дълг едва ли ще се стигне дотам програмата на БНТ да спре цифровото ефирно излъчване. БТК е сега собственик на НУРТС, но със старите хора в мениджмънта, стана ясно още от разговора.

Бетина Жотева изрази съжаление, че една от шестте програми на цифровия мултиплекс – Bulgaria ON AIR – е прекратила ефирното си излъчване. Според самия оператор това е временна мярка. Програмата липсвала на зрителите, които нямат договор с кабелен оператор.

Около 150 хиляди души не могат да си позволят кабелна телевизия и гледат шестте ефирни програми. Сега свалената програма им липсва, каза Жотева. Досега на мултиплекса се излъчваха три програми на БНТ, bTV, NОVA и Bulgaria ON AIR.

Бетина Жотева определи като глупаво и манипулативно твърдението, че след въвеждане на новото законодателство СЕМ ще затваря сайтове и ще регулира написаното в тях. Ние ще наблюдаваме аудиовизуално съдържание, посочи тя. Но поради безпаричие СЕМ няма в момента капацитет да прави обширен мониторинг.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране