26.05.2020 | 12:41
Безплатни чадъри и шезлонги на 23 плажа у нас
От 1 юни отварят заведенията на закрито

От 1 юни отварят заведенията на закрито, а на 23 от общо 132 плажа в страната ще се предлагат безплатни чадъри и шезлонги. Това каза пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.  Преди ден, отново по нейни думи, бройката на плажовете с безплатни плажни принадлежности беше 17.

Във вторник Ангелкова посочи, че ще бъде създадено мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.

“Трудно да кажем как ще протече летният сезон. Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които вече са платили – възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина”, каза тя.

Неприятно впечатление ѝ направило, че един и същ концесионер – на къмпинг “Градина” част 2 и на “Перла”, е предложил 8 лв. за плажните принадлежности.

По думите ѝ това се дължи на стари договори, когато не е действала формулата за това, че цените на плажните принадлежности играят съществена роля при избора на концесионер.

“Надявам се концесионерите и наемателите да бъдат разумни и отговорни. Всички заедно искаме да привлечем българските туристи по нашето Черноморие и да предложим максимално добро качество”, добави Ангелкова. Тя подчерта, че държавата не може да се меси в ценовата политика на хотелиерите, защото секторът е изцяло частен.

Ангелкова уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също.

Предстои проверка на РИОСВ, която трябва да установи дали е имало разрушаване на дюни в Ахтопол. Глобите са между 10 хил. лв. и 50 хил. лв., обясни министърът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране