14.02.2019 | 21:38
Би Би Си: Българин е замесен в международна мрежа за търговия с кучета за боеве
Балканите са се превърнали в център на бизнеса с кучешки боеве в Европа, се казва в разследване на медията

Разследване на Би Би Си в мрачния свят на организираните боеве с кучета разкрива международна мрежа за нелегална търговия, в която е замесен и българин – 37-годишният Ивайло Николов от Русе. По информация на Би Би Си той е свързан с компания, която купува, продава и транспортира кучета по целия свят.

Балканите са се превърнали в център на бизнеса с кучешки боеве в Европа, посочва Би Би Си.

„Иво обича да документира работата си във „Фейсбук”. „Лигата срещу жестоки спортове” (б.р. британска благотворителна организация) е събрала негови постове, според които той е пътувал в 29 страни, включително Обединеното кралство, заедно с кучетата си”, се казва в материала.

Съобщенията и статусите от профила му водят до интересни следи. Една от снимките например загатва, че животните, които транспортира, не са просто домашни любимци. На други места той се „изпуска” и използва терминология от кучешките боеве.

Затова и Би Би Си решават да проучат Ивайло подробно с помощта на разследващи под прикритие. Италианка с псевдоним Силвия се свързва с Иво със съобщения и му казва, че има роднини, които искат да си купят куче.

Изпраща му и написан на ръка списък с предпочитаните породи, сред които има ловни кучета, но и питбули, които обикновено се избират за кучешки боеве.

Иво се хваща на въдицата и предлага куче. Цената е 3000 евро, а животното идва от Молдова. Междувременно праща на Силвия видео от кучешки бой на неизвестна локация в Източна Европа. „Победа за 1 час и 17 минути”, се казва в съобщението.

Две седмици по-късно той планира пътуване до Карибския регион, където да гледа боеве между кучета. В крайна сметка изпраща видео, на което е снимано и кучето, което се предлага за продажба. Би Би Си отбелязва, че кадрите са изключително тежки за гледане – в края кучетата са облени в кръв.

В излъченото разследване са използвани кадри с кучешки боеве, на които ясно се чува българска реч.

Разследващите под прикритие – Силвия и Ник, който се представя за неин роднина, опитват да накарат Иво да се видят на живо. Уговарят се да се срещнат в Букурещ – на път от Русе към Молдова, откъдето ще бъде взето кучето. Виждат се в ресторант за бързо хранене, където снимат Иво със скрита камера. Силвия пита как ще минат с животното през проверките на митницата, тъй като транспортирането на куче за боеве е незаконно.

Иво казва, че има контакт в Молдова, който по думите му е държавен ветеринарен лекар и може да издаде всякакъв документ, който поискат.

Той обаче допълва: „Когато пътуваш с молдовски документи, се минава през твърде много проверки, затова съм изготвил български документи, както и кръвни изследвания и сертификати”.

След срещата в ресторанта от Би Би Си се изправят лице в лице в Ивайло.

Очевидно стъписан, че е разобличен, той отказва коментар. „Не ви познавам, не искам да говоря с вас”, казва той на журналиста. Преди това отговаря отрицателно на въпроса дали търгува с кучета за боеве.

Дни по-късно профилът му във „Фейсбук” е изтрит.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране