17.11.2023 | 20:23
Битката е кой да купи „Лукойл“ – човек на Борисов-Пеевски или на ПП-ДБ
Не вярвам на русофобските изцепки на Борисов и Пеевски – довчера се прегръщаха с руснаците, казва бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов бе вицепремиер и министър на отбраната в правителството „Борисов 3“ (2017 – 2021 г.). Тогава партията му ВМРО-БНД бе част от формацията „Обединени патриоти“, която влезе в коалиция с ГЕРБ. Потърсихме го за коментар по повод конфликта между ГЕРБ и ДПС, от една страна, и ПП-ДБ, от друга, преди днес следобед да стане ясно, че те все пак са постигнали разбирателство, така че правителството „Денков“ да не бъде свалено през инициирания от опозицията вот на недоверие.

– Г-н Каракачанов, очаквате ли ГЕРБ да свали правителството, или се разиграва някакъв театър според Вас?

– Няма как да го свали, защото няма да им разрешат. Г-н Магнитски няма да им разреши. Аз бях казал още преди изборите през март т.г., че ще има мнозинство и то ще е мнозинството „Магнитски“. И, както виждате, ГЕРБ и ДПС се стараят да се харесат на г-н Магнитски – слагам го в кавички, защото е ясно за какво говорим. Просто битката е за преразпределение на някои икономически ресурси и най-вече за „Лукойл – Нефтохим“. Битката е коя от двете групи ще си сложи свой човек да купи компанията. Цялата тази игра около дерогацията е точно с тази цел. Преди два дни Борисов и ДПС казват „правителството няма да падне, няма да подкрепим вота“, вчера разиграват сценария, с който показват на ПП и ДБ, че те сами са нищо. И хем не свалят правителството, хем ги оставят да се пържат в собствен сос и по време на дебата, и по време на гласуването. Така че кабинетът няма да падне, защото няма да им разрешат. Няма какво да се лъжем, това правителство е направено от посолството по чисто геостратегически причини – причини, свързани с войната в Украйна.

– А виждате ли зависимост на ГЕРБ от ДПС, от друга страна? Има такива подозрения, които Борисов днес отрече.

– Тука не става дума за зависимост. Те просто управляват заедно.

– Дали управляват всъщност те в момента?

– Естествено, че те управляват; те управляват заедно. Трите управляващи партии си бяха разпределили задачките, т.е. интересите. Това е сглобката на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Но от време на време се ритат по кокалчетата и в някои по-деликатни части на тялото. Както виждате, заради събитията в центъра на София снощи, тази сутрин ПП и ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи, за когото отдавна се говореше, че е посочен от ДПС. Така че войната помежду им се задълбочава и най-накрая вероятно някой от посолството ще им каже да си седнат на гъ*овете, така че няма да съборят правителството.

– А кой в случая е прав за дерогацията – ГЕРБ и ДПС, от една страна, или правителството и ПП-ДБ, от друга страна?

– Тук има един основен прост въпрос. Кой е прав, кой е крив – това като им гледаш клишетата на едните и на другите, трудно можеш да прецениш, ако не си голям специалист. А големият въпрос е следният – ако свалиш дерогацията, това ще се отрази ли на потребителите. Т.е. цената на колонките на бензиностанциите ще стане ли от 3 на 4 или 5 лева, или няма да стане. А какво правиш, ако, примерно, „Лукойл“ прекрати работа?

– То това е спорът.

– Ами да, това е първото, а не всички тези клишета. Защото, извинявам се, ама не аз и не вие подарявахме кученца на Путин. Не аз и не вие ходихме заедно с него да въртим ръчката на „Балкански поток“. Също и ДПС работеха активно и по проекта „Белене“, и по проекта „Турски поток“. И в един момент като ги слуша човек господата Борисов и Пеевски, има чувството, че срещу него говори генералният секретар на НАТО, а не едни български политици, които довчера са се прегръщали с руснаците. Така че аз не вярвам на техните русофобски изцепки.

Всичко е икономически интерес, а тук въобще не става въпрос за принципи, за войната в Украйна и за клетия украински народ. Така че определено те се опитват с крайно антируска риторика да спечелят за своята кауза посолството. Докато ПП и ДБ си правят една много ясна сметка, че мандатът все още е техен, министър-председателят е техен и ако цените на горивата скочат, което всички специалисти прогнозират, негативът ще го оберат те. И затова предлагат, забележете, средата на март (да отпадне дерогацията) – когато вече, ако сглобката бъде запазена, министър-председател трябва да е Мария Габриел. Това е едно надлъгване и надхитряване. За съжаление, обаче, сметката я плаща обикновеният български народ. А тук става въпрос за едно: коя от двете групировки – едната около ГЕРБ и ДПС, а другата около Асен Василев и неговите приятели, – ще лапне „Лукойл“. Никакви принципи няма нито при едните, нито при другите. Историята през последните 20 години е доказала, че тези хора се ръководят не от принципите и интересите на държавата, а само от своите лични икономически интереси.

Лъчезар Лисицов, Флагман

1 коментар

  1. ганьовци, сър! каза:

    Въобще не са лични икономически, а са държавни геополитически. Ще има ли Русия влияние на Балканите и в Централна Европа, или не. От това зависи какво ще се случи със Западните Балкани, а също и в Украйна донякъде. Г-дата Борисов, Пеевски и Каракачанов са от ДС – разбирай КГБ. Голяма част от ПП-ДБ – също. Началниците на пепетата седят зад кулисите и са единствените анти-руски агенти в България. И извън нея, понеже някои са в чужбина. Така че, борбата е дали руснаците ще си купят рафинерията чрез подставените лица на снимката, или враговете им ще я купят, което съответно ще е голяма победа за едните, и голямо поражение за другите. В тоя контекст може да питате агента на ДС Иван Костов кой му нареди да затвори Плама-Плевен. Щото да не би да бяха рашките.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране