25.08.2015 | 0:02
Бивш просветен министър осъди прокуратурата
Владимир Атанасов ще получи 12 000 лв. обезщетение за своеволията на държавното обвинение

Бившият министър на образованието в кабинета “Сакскобургготски” – Владимир Атанасов, е осъдил прокуратурата за 12 хил. лв. обезщетение. Делото е по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди.

В началото на 2013 г. Атанасов бе напълно оправдан по обвинение за престъпление по служба. Прокуратурата твърдеше, че като министър е нанесъл вреди за над 450 хил. лв. на държавния бюджет, тъй като е сключил предварителен договор с “Краун хотелс” ООД, фирма на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, за замяна на имоти – хотелите “Ехо и “Мургаш” в Златни пясъци, като в замяна дружеството е трябвало да построи сграда за колеж по туризъм на Икономическия университет във Варна.

От прокуратурата твърдяха, че Атанасов е извършил нарушение, тъй като замяната на хотелите е трябвало да стане със съгласието на регионалното министерство и областния управител. Бившият министър обаче бе оправдан, университетът така и не получи нова сграда, а двата стари хотела бяха разрушени още през 2002 г. и днес на тяхно място има нов.

Бившият министър е поискал 30 хил. лв. за неимуществени вреди и 5400 лв. за разходи за адвокат, посочвайки, че делото му е било широко отразявано в медиите, че е трябвало да се съобразява с мярката “подписка” и е претърпял негативни морални изживявания, душевни страдания и неудобства. Съдът обаче му присъжда 12 хил. лв. обезщетение и 4500 лв. за адвокатски хонорар, като посочва, че липсват данни за трайни последици от увреждането, а мярката за неотклонение се е отразила на всекидневието му в минимална степен. Решението може да се обжалва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране