25.02.2016 | 11:08
Бивш шеф на КТБ: Ситуацията около банката е шменти-капели
Разследването на "Аликс Партнерс" може умишлено да е било ограничено, подозира Георги Кадиев

Докладът от международното разследване на активите на КТБ, изготвен от “Аликс Партнерс”, е чисто счетоводен, не навлиза в голяма дълбочина и в него не се говори нито за офшорни сметки, нито за политици. Това заяви пред бТВ лидерът на новосформиращата се партия “Нормална държава” Георги Кадиев, който бе сред първите депутати чели документа в секретното деловодство на парламента. В сутрешния тв блок той гостува заедно с бившия изпълнителен директор на банката Любомир Весов. И двамата бяха категорични, че свършеното досега за намирането на изчезналите пари е крайно недостатъчно.

“Счетоводен е докладът, прилича на одит, почти всяка средностатистическа счетоводна компания би могла да го направи”, коментира Кадиев.  Според него в 560-те му страници са описани компании, получили кредити от банката, техните собственици, обезпеченията, прогноза какво може да бъде събрано и препоръки как да бъде събрано.

“Аз не видях нито едно име на политик, видях имена на публични фигури, които не са политици, но са били собственици на фирми, които са взели кредити”, посочи още депутатът.  По думите му за офшорките, през които са изчезнали милиони, информация няма. Затова според него сега било важно да се разсекрети и заданието, по което разследващата компания е работила. Така щяло да стане ясно дали то умишлено не е било лимитирано.

Весов коментира, че даже информацията от синдиците за необезпечените кредити дава достатъчно данни, по които може да се тръгне по следите на парите. “Когато става въпрос за пари в банка, винаги може да се стигне до края – ако ще с помощта на НАП, ако ще с помощта на прокуратурата”, посочи той.

Според него има начин службите да проследят паричните преводи, даже и да са правени от екзотични дестинации. “Ако приемем, че беше спонсориран един филм „Шменти-капели”, цялата ситуация е такава. Ние сме участници и ще плащаме за едно упражнение по източване на банка. Вината е изключително персонифицирана – на Цветан Василев и на тези, които са подписвали за състоянието на банката, липсвал е всякакъв контрол от страна на БНБ и специализираните звена на ДАНС”, каза още Любомир Весов.

Той посочи, че бившата шефка на надзора на БНБ Нели Кордовска фигурира в ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който е предложил синдиците на банката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране