19.06.2019 | 0:01
Бивш заместник на Фандъкова отива на съд за „Графа“
Прокуратурата вече е внесла в съда обвинението срещу Евгени Крусев за извършено длъжностно престъпление

Бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев отива на съд за епичния ремонт на зоната около ул. „Граф Игнатиев“. Прокуратурата вече е внесла в съда обвинението срещу Крусев за извършено длъжностно престъпление, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев. Гешев уточни, че това е станало миналата седмица. Той не навлезе в повече подробности какво в крайна сметка е останало в обвинителния акт срещу Крусев.

Крусев се оттегли от поста зам.-кмет на София през декември след сигнал от „Спаси София“ за извършени нарушения при изпълнението на договора за ремонта на „Графа“. Държавното обвинение потвърди, че Крусев е допуснал нарушение на служебните си задължения, като е позволил недопустимо изменение на договора за ремонт на зоната с „Джи Пи Груп“. Според разпространената тогава информация Крусев е позволил постфактум подмяна на материала за виброизолация на трамвайното трасе, като е разрешил по трасето да се заложи материал на Pandrol вместо одобрения материал на Getzner. До подмяната на материалите се е стигнало след оплакване на „Столичен електротранспорт“, че одобрените образци не са достатъчно качествени и няма да свършат работа. В същото време при провеждането на обществената поръчка друг кандидат да изпълнява договора – „ПСТ градска среда Зона 2”, е отстранен именно защото е предложил материали на Pandrol.

Според първоначалното съобщение на прокуратурата от декември действията на Крусев са създали риск от нанасяне на щета в размер на 5 028 354 лв., защото създават условия за налагане на финансова корекция по договора. Впоследствие обаче от Столичната община излязоха с версията, че риск от финансова корекция всъщност няма, защото точно този елемент от договора се изпълнява със собствено финансиране на общината, а не с европейски средства. Не е ясно дали първоначалната констатация на прокуратурата е останала в обвинителния акт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране