21.06.2019 | 19:38
Бивша шефка на КФН за бизнеса на Асен Христов: Работила съм под натиск след решения за „Еврохолд“ – пращаха ни ДАНС и прокуратурата
Гръцката Централна банка отказала на "Еврохолд" да купи бизнеса на "Креди Агрикол“ в южната ни съседка, казва Ралица Агайн

Част от бизнеса на компанията „Еврохолд”, за която стана ясно, че придобива активите на ЧЕЗ в България, е свързан със застраховането. Всъщност това е единствената съвсем открита част, за която е ясно какви приходи и печалби прави.

Публикации в медиите преди години намекват за известни проблеми на „Евроинс“ с регулаторния орган – Комисията за финансов надзор. Взиман ли е лицензът на дружеството и стабилно ли е финансово то – ето какво казва пред Пик бившата шефка на КФН Ралица Агайн, която е оглавявала регулатора по това време.

– Г-жо Агайн, какви проблеми е имала компанията „Евроинс“, която е част от холдинга „Еврохолд“, който сега купува ЧЕЗ? Отнемали ли сте им лиценза? 

– Не, на „Еврохолд” лицензът не е взиман. Той няма как да бъде взет, защото те нямат лиценз. „Еврохолд” е публично дружество. А иначе е имало други казуси.

– Какви са били те и оказван ли е бил натиск, свързан с тази компания?

– Не мога да скрия факта, че е имало случаи, в които съм се произнасяла с решения, които не са били благоприятни за тази група и след това са правени проверки от ДАНС, прокуратура и кой ли не още, дали тези решения са били правилни. Толкова бих могла да кажа, защото все пак регулаторът е обвързан с конфесионална тайна.

– А подозирате ли някой да е имал полза да ви дискредитира по някакъв начин във връзка с тези решения, например от властта, защото стана ясно, че собственикът на „Еврохолд“ Асен Христов е бил близък с Цветан Цветанов?

– Ами всеки, който не е бил доволен от решенията, го е правил в много случаи. Не всеки, но много от лицата, които не са били доволни от решенията, са го правили. Така, че това е абсолютен факт.  Работата на регулатора, когато си я върши добре, е да се произнася, в някои случаи неблагоприятно за страните, които искат да получат различни разрешения.

Работата на регулатора е да налага мерки, да налага санкции и аз това съм го правила през цялото време, с десетки решения, принудителни мерки, забрани за инвестиране и покупки на нови активи, когато изискванията на закона не са спазени.  И в много случаи, в много случаи е имало опити и реакции да се твърдят какви ли не неща за мен, за Комисията, заради това, че си вършим работата.

– Застрахователното дружество „Евроинс“ загубило ли е лиценза си в Румъния. По какви причини и какви пари са поискали за връщането на този лиценз? Имали ли са данни за неплатежоспособност?

– Това е частично вярно. Вероятно помните, че в България имаше големи проверки на целия застрахователен и финансов сектор и банките, съвместно с Европейската комисия и европейския орган по застраховането. Същите проверки бяха проверки бяха проведени предходната година от регулатора на Румъния там, пак съвместно с ЕК и европейския орган по застраховането. Тази проверка тогава установи съществен недостиг, но съжалявам, не помня конкретната сума.

Всички доклади тогава бяха публични и публично оповестени. Тогава беше направено искане от румънския регулатор за допълнително капитализиране, което те направиха в срока, който им беше поставен.  Те внесоха допълнителен капитал, не е отнеман лицензът (проверка установи, че сумата, поискана от румънския регулатор, е в размер на 45 млн. евро или 200 млн. леи – б.а.).

– КФН е отказала да издаде разрешение на „Евроинс“ да купи живото-застрахователния бизнес на „Креди Агрикол“ в Гърция. По какви причини, защо е предприета тази мярка?

– Да, това също е частично вярно, защото отказът не е от българската комисия, а от гръцката Централна банка, която е компетентният орган да одобри или отхвърли сделката. Централната банка на Гърция е органът, който надзирава застрахователите в Гърция и съответно всяко придобиване на участие над 10%, европейските директиви изискват да се одобри от регулатора.

Групата на „Евроинс“ искаше да купи такъв застраховател в Гърция – „Креди Агрикол“. Мисля, че два или три пъти поред, Централната банка на Гърция им отказа.

– Според наблюденията ви през годините, смятате ли, че собственикът му на холдинга Асен Христов има капацитет и ликвидност за подобни сделки, като тази с ЧЕЗ и може да предложи реални обезпечения пред банките?

– Този въпрос вече трябва го отнесете към сегашното ръководство на комисията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране