04.12.2019 | 0:39
Бивша служителка на НОИ източила 3 млн. лева чрез пенсионна схема
Съучастници са били нейната дъщеря и мъжът, с който живеела на семейни начала

Схема за източване на НОИ чрез фалшиви удостоверения за пенсиониране разкриха Икономическа полиция и Районна прокуратура – Пловдив. По първоначални данни щетите за държавния бюджет възлизат на 3 млн. лева, но се очаква в хода на разследването сумата да набъбне, съобщи във вторник районният прокурор Чавдар Грошев.

Схемата е действала от 2016 г. и е била измислена и осъществена от 62-годишна бивша служителка на НОИ, която е напуснала системата през 2009г., след което развивала частна практика.

Съучастници са били нейната дъщеря и мъжът, с който живеела на семейни начала.

Жената се представяла за професионален консултант по изготвяне на пълна документация за пенсиониране. Набрала доста клиенти, на които не им достигал осигурителен стаж и давали на ръка крупни суми за да придобият необходимите „точки“ за пенсия, като обещавала пълно обслужване.

Вместо това обаче, тя задържала парите за себе си, а чрез фалшифицирани пенсионни бланки и печати на отдавна прекратили дейност фирми, съставяла документите, уж доказващи липсващия трудов стаж. Подправяни са и много трудови книжки. Някои от клиентите ѝ наистина започнали да получават  пенсии, но повечето чакали напразно.

Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето, заедно с НАП,  също постепенно установили измамата. До момента са установени 18 пострадали, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозира районният прокурор.

Преди да напусне НОИ преди десет години, жената е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето ѝ, по време на ареста вчера.

За това престъпление – измама в големи размери, се полагат от 1 до 8 г. затвор, уточни прокурорът.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране