10.07.2024 | 16:54
Биячът на 19-годишното момче в “Градина” се оказа полицай с жилетка на “Делта гард”
Ченгето е задържано и ще бъде дисциплинарно уволнен

Служител на МВР е арестуван като основен заподозрян за нанесения тежък побой върху младеж на плажа на къмпинг “Градина” в нощта на Джулай морнинг 1 юли. Полицаят е бил с жилетка на охранителната фирма “Делта гард“, която играеше ключова роля в аферата “Осемте джуджета“. Фирмата отрича заподозрения да има връзка с нея, а МВР казва, че проверява случая.

В сряда главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев обяви, че арестуваният заподозрян е служител на Четвърто районно полицейско управление в Бургас.

Пострадалият младеж и неговият приятел са предоставили снимки на нападателя, които са били разпространени в полицейски групи и така е разкрита неговата самоличност, коментира Кангалджиев.

Полицаят е на 21 години и е част от системата на МВР от няколко месеца. Той е постъпил на работа като патрул през ноември 2023 година, като все още е в изпитателен срок.

От “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) настояват за изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов в Народното събрание. “Полицията трябва да бъде щит за невинните, а не оръжие на насилие срещу тях! Полицаите трябва да са герои, които спасяват животи, не злодеи, които ги рушат. Веднага ще извикаме в парламента Калин Стоянов да го питаме защо неговите полицаи пак бият хората и то с жилетки на Делта гард”, написа Кирил Петков във фейсбук.

Преди няколко дни 19-годишен студент обяви, че челюстта му е била счупена на три места след удар с бокс в нощта на Джулай морнинг.

Пострадалите Владимир Чешмеджиев и Валентин Захов разказват, че се забавлявали в заведение на плажа, когато решили да поседнат на ремарке, което мислили, че е част от декора на заведението.

Ремаркето се обърнало, но за тяхно нещастие и пицата, която била сложена върху него, паднала. Дошъл мъж с жилетка на охранителната фирма “Делта гард“ и започнал да им се кара, защото са му съборили пицата. Момчетата предложили да му дадат пари за нова пица, но последвал “отвратително силен шамар” върху Валентин.

Приятелят му Владимир се притичал на помощ и попитал защо охранителят го е ударил. Последвал удар с “проблясващ метален предмет”. Според потърпевшия това най-вероятно е бил бокс.

Инцидентът се е случил в “Кайт бар” в къмпинг “Градина” на 1 юли.

Димитър Кангалджиев обясни, че все още се проверява защо полицаят е носил жилетка на частната охранителна фирма “Делта гард”. Името му не е било в списъка на частните охранители на заведението.

“Наш служител не е извършил това деяние”, коментира Антон Великов, представител на “Делта гард”, малко след като се разшумя за случая.

Според него извършителят дори не е охранител, а се представял за такъв, за да бъде допуснат безплатно в заведението. Това твърдение бе отхвърлено от пострадалото момче като абсурдно.

Според Андрей Янкулов от “Антикорупционния фонд” станалото поставя въпроса с лиценза на “Делта гард”. “Дори и да бъде приета тяхната близо до безумна версия, че той не е бил там като техен охранител, а като някакъв самозванец, това също показва фрапиращи пропуски при провеждане на мероприятието. Разбира се, нормалното положение би било да се провери обстойно много по-вероятната версия, че лицето просто е било наето като охранител на събитието без изпълване на каквито и да е от изискуемите формалности. Защото формално няма и как полицай да отиде да работи за “Делта гард”, пък дори и за една вечер. И такова неформално наемане на полицейски служители от тази охранителна фирма вероятно се повтаря многократно”.

Той подчерта, че другият съществен въпрос е какво ще бъде предприето спрямо полицаите, които са получили сигнал за случилото се на партито, но са заявили на сигналоподателите, че “нямали право да влязат” на местопроизшествието. “Какъв е коментарът на ръководството на министерството по този абсурд?”, пита той.

Янкулов подчертава, че ако по този случай не се беше вдигнал шум от ютубъра Любомир Жечев и други хора в интернет, а след това станалото не беше влязло в сутрешните блокове на телевизиите, “абсолютно нищо нямаше да се случи”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране