07.03.2023 | 21:46
БНТ се отказва от новия филм на Максим Генчев
Сериалът "Войната на буквите е върнат на продуцентите за преозвучаване заради думите "смешник" и "изчезни"

Българската национална телевизия няма да снима новия филм на режисьора Максим Генчев, заяви генералният директор Емил Кошлуков на извънредно заседание на СЕМ, на което представи отчет за работата на обществената телевизия от юни до декември 2022 г.

Миналата година на редовна сесия за финансиране на кино и телевизия бе одобрена за екранизация повестта на Иван Вазов “Иван Александър” с планирана субсидия в размер 285 хиляди лева без ДДС.  Сега обаче Кошлуков обяви, че проектът със заглавие “1349” е бил приет от филмовата комисия, но не са спазени конкретни изисквания и най-вероятно бюджетната комисия няма да му предостави средства.

На заседанието стана ясно още, че сериалът “Войната на буквите”, към който също има немалко критики, е върнат на продуцентите за преозвучаване. Причината е, че според Кошлуков няма как царят да говори със съвременни думи като “Смешник” и “Изчезни” и езикът не трябва да звучи като анахронизъм.

Повдигнат е и въпрос относно рубриката в “Денят започва с Георги Любенов” на проф. Петър Стоянович. Габриела Наплатанова, член на СЕМ, назначена от президента Румен Радев, визира една конкретна реплика на професора, която е станала повод за противоречие.

“Предвиждам сериозни промени и преразглеждане на тази рубрика, в която и друг път е ставало дума, че има недостоен език. Сутрин рано явно професорът не внимава с езика. Ще бъде преразгледана, ако изобщо остане”, заяви още Кошлуков.

За пореден стана дума и за оставката на генералния директор на БНТ, който продължава да заема текущата позиция близо 9 месеца след изтичането на мандата си заради дело в съда, блокиращо процедурата за назначаване на нов конкурс за позицията.

Пролет Велкова от СЕМ поиска Кошлуков да подаде оставка, тъй като не се знае кога ще продължи делото, а той отвърна, че искането няма общо с повода на заседанието.

докладът му за дейността на БНТ бе приет с три гласа “за” и двама въздържали се.

Всички членове на регулатора поздравиха по-голямата част от работата на националната телевизия – по-специално отразяването на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студията за световното първенство по футбол. Все пак имаше и немалко критики най-вече по отношение на рубриката на Стоянович, “Войната на буквите” и филма “Ботев” на Максим Генчев, който самият Кошлуков определи като “грешка” и “посредствен”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране