27.02.2016 | 18:55
Бойко Борисов: Готвя се за война
Опитваме се да излезем от хватката на реформаторите, те целите в бяло, ние - целите в черно, разсъждава премиерът

“Трябва да сте редки тъпанари, за да не вземете тези милиарди помощи, които сме заделили за саниране на блоковве. Идете в Благоевград при кмета Атанас Камбитов и вижте какво прави. Той е националният отличник. Всъщност те в Благоевград са си тарикати открай време и първи започнаха процедурите”.

Това каза премиерът Бойко Борисов на семинар на младежката организация на ГЕРБ, цитиран от “24 часа”. С тези думи той се обърна към присъстващите кметове. “Напролет започам да санирам къщата си, защото от 20 години, откакто е построена, не е пипана. Ще извикам всички да видят какви пари харча, за да няма спекулации. Дограмата е стара и много духа”, разкри още Борисов.

Премиерът коментира и актуалната политическа обстановка. Според него от временната парламентарна комисия, която ще проверява за намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи няма да излезе нищо добро. “От тази комисия няма да произлезе нищо добро, освен да влоши отношенията ни с Русия и Турция. Неслучайно реакциите и от двете страни са много остри и то в момент, в който в ЕС търсим с Турция някакъв вариант за справяне с мигрантската вълна. Дори за загражденията, които правим, те не реагират така остро, както биха реагирали. Руската федерация направи голям завой по темата с туризма. С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и тази комисия”, заяви Борисов, цитиран от агенция “Фокус”.

И допълни, че в момента руските туроператори се пренасочват да работят в страната ни и само за Бургас има 67% повече заявки в сравнение с миналата година. Присъстващият в залата Цветан Цветанов, който е зам.-шеф на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията заяви, че депутатите ще се постараят да се справят по най-добрия и благоприятен начин за България.

Готвя се за война

“Не искам избори – това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война”, заяви Борисов. И поясни: “Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството”.

Той припомни много повтаряната си теза, че в “Реформаторския блок помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения”. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство – аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа. Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше. Нито ще станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме с колегата Цветанов, аз, правителството и парламентът да търсим някакъв баланс, да има някаква стабилност и най-вече да можем да си приключим финансовата година, защото помните ние заварихме спрени европейските фондове, а сроковете изтичаха”.

Ако Кунева не беше избрана, правителството щеше да падне

Борисов призна, че ако изборът на вицепремиера Меглена Кунева за образователен министър е бил пропаднал, тя е щяла да подаде оставка и правителството да падне. “Реформаторският блок осигури 13 гласа. Не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, коментира премиерът отново.

Важна е стабилността на партията и морала

Според него стабилността е важна, но много по-важна е стабилността на партията и морала. “Много често от Реформаторския блок се опитват да изкарат, че заради подкрепа на някои други партии ГЕРБ има зависимост към конкретни обществени поръчки. Само че аз си давам сметка, че стабилността е важна, но по-важно е стабилността на партията и на нашия морал. Над 1,7 – 1,8 млрд. лв. обществени поръчки сме спрели. Нищо по-тежко няма от това да вземеш на някого парите.. Нямаше шанс да не се намесим в един такъв момент, когато не всичко е направено, както трябва. Сега съм пратил инспкеторатите на проверка – ще проверим самата същност на детайлите, как са ставали тези процеси. Но факт е, че че поголовно министерствата ги спират днес сигурно още”, каза още премиерът.

РБ нарочни ни поставят в ситуация да изглеждаме зависими

“На няколко пъти Реформаторският блок ни поставиха умишлено в ситуации, в които да изглеждаме зависими. Не влизат в пленарна зала, не ни подкрепят, а когато някой друг ни подкрепи, йезуитски обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те целите в бяло, ние – в черно, възмути се Борисов.

Той продължи разбора на поведението на Реформаторския блок като се спря на действията и решенията на военния министър Николай Ненчев, лидер на БЗНС. Борисов заяви, че се надява Ненчев днес да подпише споразумението между РБ и ГЕРБ. (В изявление днес БЗНС обяви, че Ненчев остава в кабинета, но не се уточнява как от партията ще действат по отношение на споразумението-б.р.) „Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна. Всички закони на отбраната минаха – факт. Осигурих финансиране за всички проекти, които имаше в Министерство на отбраната. Проблем на РБ бил, че Корман Исмаилов и Касим Дал имали проблем с него – тогава да си го решават вътрешно. Надявам се да престанат, защото не можем да обясним на обществото това, което правят“, подчерта Бойко Борисов.

Не се борим нито срещу Пеевски, нито срещу Златев

Във връзка с обществените поръчки той обясни още: „Не водя война срещу никого – нито срещу едрия бизнес, нито срещу определени хора. Държим си на принципите, върховенството на закона да е над всичко. Ние не се борим нито срещу Пеевски, нито срещу Златев, нито срещу когото и да било. Всички трябва да знаят, че когато една фирма се яви на конкурс, тя ще спечели, само ако е най-добрата. Изпратил съм инспекторатите да проверят всички детайли. Имаме нов Закон за обществените поръчки– ще бъдат направени чисто, видимо, за да видят всички това, което правят общините.

Борисов подчерта, че ако РБ искат да управляват с ГЕРБ, трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. „Ако си мислят, че ще си правят президентската предизборна кампания и ние ще сме боксовата круша, това няма да стане. От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ“, каза лидерът на управляващата партия.

Той изрази убеденост, че Комисията за конфискация на имуществото също ще предприеме съответните действия около КТБ. „Можете да бъдете абсолютно уверени, че нямаме зависимости. Опитвали сме се да излезем от хватката на РБ, които си градят президентската кампания на морални стожери в обществото, каквито не са. Ако преди година и половина имах такива илюзии, сега нямам. Видях им и административния капацитет, и всичко друго. Вече 16 години се занимавам с това, няма по-скъпо от името – моето, на колегите, на ГЕРБ. Получаваме изключителна подкрепа от всички. И никое посолство, никой не ни командва, както казва ген. Атанасов, той нали знае всичко“, коментира премиерът.

И заяви, че вицепремиерът Томислав Дончев е много амбициран да подреди всичко, свързано с бюджетните пари така, както вече е направено за европейското финансиране. “Близо 3 млрд. лв. сме ощетили контрабандистите на цигари, а тази година, както вървим, ще го удвоим. Сами разбирате ,че КЗК нямаше да набере тази смелост, ако не беше волята на правителството. Не казвам, че сме се месили -100% независим е органът, но и КЕВР виждате колко здраво и принципно работи. За първи път всичките ни енергийни дружества им спряхме летежа надолу, да харчат по 1 млрд. лв. допълнително на година. Така че може да бъдете абсолютно уверени, че в мое лице и в това на колегите нямаме зависимост. Опитали сме се се да излезем от хватката на Реформаторския блок в определени ситуации, за да си градят президентската предизборна кампания на морални стожери в обществото, каквито не са”, каза още Борисов.

1 коментар

  1. Колев каза:

    “Войната”,трябва да я водиш със себе си!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране