02.05.2021 | 21:44
Бойко е изхвърлил 260 млн. лв. от джипката
Дълъг поменик от ПМС ги е узаконил

„Понякога от близостта/ очите губят свойта сила/ да виждат зримите неща.”

Текст от песен на ФСБ

Трябваше да изтече малко време в полза на финансовия министър Кирил Ананиев, след оня петък, в който най-видните депутати на ГЕРБ се държаха като изпуснати от маймунарник в парламента, за да се стигне до изнасянето на официални оптимистични данни за бюджета. Това поиска коалицията АнтиГЕРБ  още при учредяването на 45-ия парламент и то все пак се случи на 21 април (сряда). Един цял парламентарен ден министърът в оставка  бе разпитван от новите депутати по темите: бюджет, дълг и Фискалния резерв.

Но да отсеем важното, което в суматохата убегна дори на сериозните му опоненти, като Мартин Димитров, Йордан Цонев, Георги Ганев. Да не говорим за депутати от племето на „маите”, експерти по всичко, които така и не разбраха за какво иде реч.

А то е, че: Бойко е успял да изхвърли от прозореца на джипката 260 млн. лева.

Ничие депутатско ухо не чу или поне не реагира на данните за тази сума.

А иначе Ананиев удържа не само бюджетарска, но и морална победа над алчните за знания народни представители. Докара нещата до там, че да му благодарят в края на парламентарния контрол. Но не пропусна  дори им предложи образователна услуга: „Трябва да се познава бюджетния процес, неговата технология, разходи и приходи. Бих ви помогнал с тази тематика, за да навлезете по-бързо в управлението на държавата”.

Едва ли някой се съмнява, че Бюджетар №1 на България е сгрешил някъде или е допуснал нормативен, камо ли законов „компромис”. От тази гледна точка Бойко и кабинетът му в оставка могат да спят спокойно. Но нека да видим разрешените по закон бюджетарски номера, които премиерът в оставка умело е използвал.

Ананиев каза, че от началото на годината до края на март срещу ковид пандемията са хвърлени 1.345 млрд. лева. Те са стигнали до домакинствата, бизнеса и публичните организации на първа пандемична линия. Тези пари трябвало да разделим на две групи, каза Ананиев. В първата са парите, които предварително били планирани и преведени поради обективните обстоятелства на пандемията. Те били изчислени по различни индикатори и показатели, а впоследствие само коригирани, предполага се нагоре.

Запомнете словосъчетанието„обективни обстоятелства”.

Втората част от ковид парите обаче били за спешни, неочаквани и неотложни разходи. Те нямало как да се предвидят. Възлезли на скромните 260 млн. лева.

Какви са тези разходи за бърза финансова помощ?

Самият министър ги обрисува така: „Отидете при тези хора и ги попитайте доволни ли са. Това са разходи за чиста вода, пътища, канали, а и за училища и детски градини. Да добавим и църкви и манастири. Защото ние се грижим не само за физическото здраве, но и за духовното здраве на хората”.

…Музиката свири туш…

Парите са, за да си купи Бойко изборите!

Нещата в очите на безпристрастния наблюдател би следвало да изглеждат така: все спешни разходи, които е трябвало да дочакат изборите, за да бъдат покрити с манна небесна от премиера вече в оставка.

Които талантливият му министър прилежно е вкарал в ПМС (Постановления на Министерски съвет! Не бъркайте абревиатурата с „предменструален синдром“!).

Въпреки изнесените в сряда данни за изпълнението на бюджета и равнището на фискалния резерв  нито една парламентарна сила не се съгласи с твърденията на финансовият министър в оставка Кирил Ананиев,  че бюджетът на страната е „в много добро здраве“. .

За Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ разходите са били свързани не с пандемията, а с предизборната обстановка. Същото притеснение изрази и Мартин Димитров от „Демократична България“. Това са предизборни харчове, които можеха да бъдат избегнати, каза той.

Значи опозиционните експерти почти се добраха да финалното заключение, но не успяха да го артикулират категорично:

Изборите „струваха” 260 млн. лева на ГЕРБ.

Платени от нас, без наше съгласие, дори без да знаем за тях.

Нооо, законът го позволява, на няколко пъти го каза и Ананиев.

Мартин Димитров посочи няколко необосновани разходи, сред които строителството на така наречения „Балкански поток“ и средствата, отпуснати за язовирите. Той коментира, че е допуснато прахосване на пари в здравната пандемия, които са могли да отидат за бизнеса и за домакинствата. „Оставяте държава с много проблеми“, категоричен бе той.

Според Андрей Вълчев от „Изправи се! Мутри, вън!“ стопяването на фискалния резерв е било извършено за сметка на малките и средни предприятия, до които не са стигнали парите.

Румен Гечев от БСП също оспори числата, представени от министъра. В момента разполагаемите средства са малко над 1 млрд. лв., каза той. Вероятно това е сметнато по някаква негова методика, защото, ако е вярно, на Ананиев му се губят около 7.5 млрд. лева.

Гечев обвини настоящото правителство в това, че не е попълнило фискалния резерв преди изборите и с това не е оставило ресурс на следващия кабинет. По време на евентуален служебен кабинет няма да може да бъде теглен нов дълг, добави той.

Тук професорът, който преподава не само в УНСС, но и в половината цивилизован свят, както научихме от самия него, май стъпи накриво. Финансовият министър му обясни, че което и да е правителство, включително служебно, може да поема дълг по свое усмотрение без никакви пречки до горна летва от 4.5 млрд. лева. Кой от двамата е прав околните не разбраха, защото крясъците винаги заглушават мисълта. А иначе дори и служебен кабинет ще може да вземе дълг не само вътрешен, но ако се наложи и външен, защото рамката на този дълг е гласувана от предишния парламент. И Гечев знае това твърде добре.

Чавдар Цолов, Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране