11.07.2020 | 22:14
Бойко Ноев: Да подкрепим президента Румен Радев като институция и като личност
Един от големите проблеми на държавността в България е едноличният режим на Бойко Борисов, който влиза в сблъсък с принципите на демократичната държава

Бойко Ноев, министър на отбраната в правителствата на Ренета Инджова и на Иван Костов, бивш посланик в Белгия и Люксембург и ръководител на постоянната дипломатическа мисия на България към НАТО, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към главния прокурор осъществиха демонстративна акция часове, след като президентът Румен Радев призова прокуратурата да провери парка „Росенец“, където се намира така нареченият „морски сарай“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и на бизнесмена и депутат Делян Пеевски. За първи път в историята на президентството са арестувани и двама съветници на държавния глава – Пламен Узунов, секретар на президента Радев и съветникът му по сигурност и отбрана Илия Милушев. Акцията идва два дни, след като Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ се опита да стъпи на българска държавна земя и да забие там българското знаме, за което бе брутално изхвърлен от гардовете на почетния председател на ДПС. И тъй като те отказаха да се легитимират, държавният глава бе принуден да съобщи, че са от НСО – българска служба, издържана с парите на българските данъкоплатци. Тези български юнаци на държавна ясла изхвърлиха български политик и захвърлиха българското знаме. Така два дни след оскверняването на най-скъпия национален символ – българското знаме, което не е било пленявано през водените от България войни, и с безпрецедентното нахлуване в президентството на тежко въоръжени бяха осквернени понятията за български институции и за българска държавност. Накъде върви България? Наш гост е Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на Ренета Инджова и Иван Костов, бивш посланик в Белгия и Люксембург и ръководител на постоянната дипломатическа мисия на България към НАТО. Посланик Ноев, има ли по-страшни скандали от това, което наблюдаваме през изминалите два дни?
Бойко Ноев: Преди месец, когато пак гостувах при вас, не предполагах, че нещата могат да отидат чак толкова зле, но днес вече си мисля, че нещата могат да станат още по-зле като виждаме действията на някои български власти, в частност на прокуратурата. Начинът, по който прокуратурата влезе в президентството с въоръжени лица, от мнозина беше определено като държавен преврат. Други омаловажиха изцяло начина, по който това беше извършено. Даже не говорим, дали хората, които са търсени от прокуратурата, са извършили някакво закононарушение, но начинът, по който се влезе в тази институция, определено буди безпокойство. Аз също бих казал, че това е някаква форма на преврат.
Водещ: Това щях да ви попитам – държавен преврат или битка за държавност, както твърди главният прокурор?
Бойко Ноев: Битка за държавност определено не е, защото пак – начинът, по който това беше направено е удар по държавността. Нормално беше главният прокурор да се обади на президента, да му каже, че предстои някакво действие, има необходимост от такива действия и това да стане по цивилизован начин, а не с взлом, както те го направиха. Големият въпрос е дали това, което прокуратурата направи, отговаря на Конституцията, дали не е противоконституционно. Това нещо трябва да го кажат юристите, конституционалисти и най-вече Конституционният съд. Скоро предстои изказване на Конституционния съд с определение по искането на главния прокурор за имунитета на президента. Моето очакване, както предполагам и на мнозинството български граждани, е, че президентът има абсолютен имунитет като институция. Сега, дали влизането в институцията Президентство е противоконституционно, би трябвало Конституционният съд без много отлагане да каже по принцип, даже аз очаквам председателят на КС Борис Велчев да вземе отношение по въпроса, да не оставя гражданите да гадаят. Ако влизането е противоконституционно, тогава главният прокурор ще е нарушил Конституцията и от това произтичат много сериозни юридически последствия за главния прокурор. За начина на влизане в президентството юристи твърдят, че не само президентът като физическо лице се ползва с този абсолютен имунитет, но и институцията, в която той помещава и извършва своята дейност, както и жилището, в което живее – те също се ползват с този имунитет. Ето този въпрос трябва спешно да се изясни, за да знаем къде отиваме и хората да имат яснота, за да не гадаят.
Водещ: Защо се развихри битка между институциите и то такава, че в нея влезе и главният прокурор?
Бойко Ноев: Аз не виждам битка между институциите. Аз виждам действия на прокуратурата и на изпълнителната власт, които не за първи път очевидно не отговарят на обществените представи за законност. Юридическите противоречия виждаме как падат едно след друго в съда, за което разбира се нито прокуратурата, нито изпълнителната власт носят отговорност. Така че няма противодействие между властите. Аз виждам по-скоро опит на президента да опази доколкото е възможно и доколкото е по силите му малкото останала държавност с ресурса, който той разполага. За съжаление аз съм сред тези, които нееднократно съм, да кажем, критикувал е силна дума, но съм изказвал мнение, че президентът трябва по-активно да участва в обществения живот, обществения и политическия живот със свои идеи и предложения как да се решат проблемите, а не само да критикува една или друга грешка на другите власти. Така беше и по време на предишния ни разговор, когато говорихме, че връщането на Закона за МВР, с който се създава ново НСО условно казано, трябваше да стане от президента не с формални юридически мотиви, от които така и никой нищо не разбра какво той или неговата администрация искат да кажат, той трябваше да предизвика дебат. А тогава с вас говорихме, че президентът е казал „а“, но до „я“ има още много букви. Той тръгна по азбуката, според мен. И вчерашното му изявление е много важен прогрес, много важно политическо действие и голяма лична смелост от негова страна. И остава само да се надяваме, че той вече трябва да е разбрал, че няма връщане назад, няма повече отстъпление. И той трябва проактивно да участва в тези политически процеси. Гражданите го очакват. И аз смятам, че всички ние, които се надяваме конституционалността, държавността да оцелеят, ние трябва да подкрепим президентската институция като такава срещу посегателствата, които виждаме днес, първо. И второ, да подкрепим Румен Радев като личност, който прояви най-после, вярно най-после, но прояви смелост вече да се опълчи открито срещу тези закононарушения. Ето това ние трябва да подкрепим.
Водещ: Останала ли ни е държавност след демонстрациите, които наблюдаваме през изминалите дни? Незаконната резиденция на почетния председател, завладяването на държавна публична собственост, безцеремонното отношение на някакви гардове към българското знаме, нахлуването в президентската институция, мълчанието на парламента, мълчанието на премиера и на този фон – развихрянето на прокуратурата?
Бойко Ноев: Списъкът е дълъг.
Водещ: Дълъг е, затова къде да видим тази държавност?
Бойко Ноев: Списъкът на това, което вие описвате като елементи на държавността е дълъг и по много от тях действително, ако погледнем чисто формално, държавността я няма. Аз нееднократно съм казвал, че един от големите проблеми на държавността в България е едноличният режим на Бойко Борисов, който влиза в сблъсък с принципите на демократичната държава. И двете не могат да съществуват едновременно. За съжаление вместо Борисов да си поправи мерника и да се облегне повече на демократичните принципи на функциониране на държавата, той затъва все повече в едноличността. И тук е моментът да кажа, понеже имам повод, че Борисов носи лична отговорност за разширяването на пандемията в България. Вие си спомняте заседанието на Министерски съвет, където той разпореди на министър Ананиев да премахне задължителното носене на маските тогава, когато всички държави в света, сериозни държави в света твърдяха, че носенето на маски е едно от важните неща, които трябва да се правят. Ето за това нещо той трябва да носи лична отговорност. Той трябва да я носи и затова, че разреши футболните мачове. Така, както той носи лаврите за хубавите неща, които се случват по време на неговото управление, така той носи отговорността и за лошите неща. И той носи отговорността в частност и за разширяването на пандемията. Тези 240 души в момента са пишат на списъка на Борисов. Но ако се върнем на това дали има държавност, значи, едноличният режим, той няма да просъществува дълго. В края на краищата България като член на Европейския съюз и НАТО, и то не заради помощта от нашите партньори, ще се отърве от едноличния режим. Той няма как да продължи да съществува. Вероятно ние ще се отървем и от другите недъзи, които нашето общество днес вижда, в това число тези извънредни действия, демонстративни действия, несправедливи действия на прокуратурата, и от това ще се отървем. Но то няма да стане от само себе си, то иска усилията на всички нас, гласа на всички нас, на хората, които в събота ще отидат на „Росенец“, на хората, които днес са пред Президентството, утре ще бъдат пред Министерския съвет. Хората не трябва повече да мълчат. Както излязоха преди години против назначаването на Пеевски като шеф на ДАНС, хората трябва сега да излязат и дадат своя глас за демокрацията. Никой не трябва да чака, че някой друг ще му свърши работата. Идват избори, дали ще бъдат редовни, предсрочни, предстои да видим, но ние трябва да се мобилизираме да защитим демокрацията и живота на нашите деца. Това смятам, че е важно, когато говорим за държавност. От темата за НСО, от която почнахме, тя е част, макар и малка част от този дебат, но тя отново ни припомня, че ние трябва да бъдем много настоятелни в нашите усилия за преодоляване на недъзите на нашето обществото.
Водещ: Дали НСО със съществуването си в този вид, с липсата на контрол и с начина, по който се ръководи не е миниатюра на България заради начина, по който държавата се управлява. Дали НСО не огледало, малко парче от големия пъзел?
Бойко Ноев: Да, безспорно да. И това отново ни връща към разговора за държавността. Да, заради начина, по който се управлява НСО, заради безконтролността му, за която пак говорихме и миналия път.
Водещ: И кореспондира с безконтролността, безотчетността на България, на правителството и институциите.
Бойко Ноев: Абсолютно. И това е безотчетност, защото ние не търсим отчет, ние не търсим сметка, ние само мрънкаме и чакаме. И ние сме готови да отидем със салатката и ракийката вечерта, да гледаме телевизия, да ръкопляскаме на някой герой като Христо Иванов онзи ден, и да му се възхищаваме, но няма да направим нищо самите ние. Докато това не се промени, това ще продължава, и ще продължим да хленчим. И такива прости хора, както сам се нарича Борисов, нашият министър-председател, ще продължат да срамят България по света, което е самата истина. Вие мислите ли, че в Германия не знаят какво той говори за тях, вие мислите ли, че в Полша, в Унгария и на други места не знаят какво той говори, вие мислите ли, че те не са гледали снимките, вие мислите ли, че те вярват, че това са фалшификати, вие мислите ли, че те не знаят какво той говори за председателя на Народното събрание? Те знаят. И това е срам за България. Всички ние носим този срам, че имаме такъв министър-председател.
Водещ: То ни се калкулира на гърбовете ни, посланик Ноев, то ни се калкулира в доходите, в заплатите, в безизходицата, в безработицата, в безпътицата.
Бойко Ноев: То ни се калкулира, разбира се, аз не искам да ограничават моето право на пътуване в момента, примерно за Австрия, поради това, че заради и неговите хаотични решения в България пандемията се разраства. Той е виновен, драги слушатели, за това, че вие ще бъдете ограничени да пътувате, еднолично, поради това, че той разпореди свалянето на маските, поради това, че той разреши футболните мачове, и баровете, и увеселителните заведения. Той ги разреши, драги слушатели, да знаете. И за това нас ще ни извади от пътуване в Европа, скоро ще ни затворят вратата и с Гърция. Ето това е истината. А не както казваше, че ние сме били пример видите ли в Европа, и всички нас гледали.
Водещ: Е, това замина в историята.
Бойко Ноев: Не, просто това е една лъжа, една поредна лъжа, или да кажем една неистина сред многото изказани от Борисов неистини.
Водещ: Посланик Ноев, за НСО какво трябва да се направи оттук нататък? Службата се компрометира окончателно в последните дни. А днес видяхме и нещо друго, момчетата от НСО, които охраняват президента, стояха съвсем мирно и чинно пред нашествието на прокурорите с въоръжените им гардове, докато техни колеги агресивно и настървено пазеха в сарая на почетния председател на ДПС.
Бойко Ноев: Напълно съм съгласен с вас – това е срамно. Така някой самозванец може да влезе в Президентството, да арестува президента, и утре да каже, че е станала грешка. Така може да стане. Ето, това е тази служба, към която аз съм бил много критичен, и то не към хората, които изпълняват своите задължения да охраняват държавния глава, министър-председателя и председателя на Народното събрание. Начинът, по който тази служба функционира, по който това функциониране беше узаконено, за това нещо ето сега берем плодовете на този закон. И понеже чувам, че коалиционните партньори са взели решение да „угодят“ на президента и да има повече контрол върху службата, аз бих препоръчал на президента да излезе най-после със свои идеи и проект. Когато вчера той каза, че иска повече пълномощия, нека да видим как той си представя тези правомощия, да ни убеди нас, гражданите, за да излезем утре на площада и да го защитим. Той не трябва да чака Борисов да му пише пълномощията, той не трябва да чака парламента, вие видяхте какво арогантно отношение парламентарният представител имаше сутринта по една от най-гледаните национални телевизии, по бТВ. Да, този човек, Лазаров се казва, председател на Комисията по службите, който внесе между две четения по разпореждане на Бойко Борисов т. 4 от чл. 22 от Закона за НСО, който гласи, че се охраняват други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднение на властта в Републиката. Това е поправката „Доган“, внесена от Димитър Лазаров по разпореждане на Бойко Борисов. Той носи отговорността по закон да се открие възможност да се охраняват Пеевски и Доган. А това, което те се опитват сега да направят, като хвърлят отговорността на началника на НСО, той да решавал бил, това не е добра идея, защото защо ще хвърлят отговорността на един началник на служба кои трябва да бъдат охранявани – трябва да бъде записано в закона, и никой да няма право да променя това нещо на базата на някакво субективно решение.
Водещ: И на финала, накъде върви България? Къде сме в момента?
Бойко Ноев: България върви към политическа промяна. За мен това няма никакво съмнение. Накъде ще тръгне тази промяна, зависи от всички нас. Не само да се оплакваме и да хленчим, ние трябва активно да изказваме своята позиция. Гражданите не само по Фейсбук, а когато трябва да излизат на „Росенец“, когато трябва – на площадите, за да не се срамуват нашите деца утре от своите родители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране