14.08.2020 | 13:55
Бойко Рашков: Борисов ще направи опит да удължи агонията
Предложението за свикване на ВНС е опит да се потушат протестите срещу премиера и главния прокурор
Борисов предложи все идеи, които не са негово творчество. Имам подозрения, че той наистина ще направи опит да удължи агонията на собственото си управление.

Това заяви пред ФрогНюз Бойко Рашков, член на правния съвет на президента и бивш директор на Националната следствена служба.

Господин Рашков, как тълкувате днешното изявление на премиера Борисов, в което стана ясно, че управляващите ще предложат свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията?

Такова предложение може да дойде от него. То може да е по инициатива на всеки политик. Друг е въпросът, че тези промени, които предлагат, не изискват свикване на ВНС.

За част от тях няма никаква пречка да бъдат направени от обикновено Народно събрание, стига да не се нарушава правилото, че някои от правомощията принадлежат единствено на ВНС. Това не бива да се сгреши.

А по същество – чухте ли нещо ново от Борисов?

Предложи все идеи, които не са негово творчество. Не пречи например да се намали мандата на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Това го чухме от Борис Велчев. Идеята се отстояваше и от множество юристи. Нищо ново не е казал.

А подозирате ли, че това е опит да се задържи на власт, както се коментира?

Имам подобни подозрения. Защото така изведнъж той се сети, че би могло да се оттегли, след като парламентът вземе решение за свикване на Велико народно събрание.

Това обаче не зависи само от неговото желание. Така че ако той не е съгласувал подобна идея с политическите сили, съмнително е дали може да стане. Не знам дали ще може да се вземе подобно решение.

Така че това е в кръга на хипотезите. Това е опит да се отговори на недоволството. Затова смятам, че наистина ще направи опит да удължи агонията на собственото си правителство.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране