15.02.2019 | 23:01
Борисов: Аз привиках посланиците, не те мен
Премиерът се ядоса на публикации, че пратениците на САЩ и Великобритания са „взели управлението на ръчна“

„Аз извиках посланиците, за да ги информирам за сигналите, които имаме. За да не се пишат такива глупости – че чужди посланици са взели управлението на ръчна“. Това заяви в Мюнхен премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят е в Германия за Мюнхенската конференция по сигурността с близо 600 политици, представители на бизнеса и академичната общност.

През седмицата се наложи премиерът да разговаря с посланиците на САЩ Ерик Рубин и на Великобритания Ема Хопкинс. Причини станаха преводът на пари от Венецуела в българска банка и разследването около бизнесмена Гебрев, в което българските служби си сътрудничат с британските си колеги.

„Когато парите от Венецуела са били превеждани не е имало нищо незаконно по тоя ред, за да си хулим банковата система. Когато дойде сигнал аз лично извиках американския посланик да го уведомя какво правим. Не те са дошли. Всички са казали благодаря на българските служби. Всички ни хвалят, ако се стегнем и във вътрешен план малко“, коментира Борисов.

Той не скри тревогата си от растящото напрежение в Черноморския регион.

„Много се тревожа, усещам, че регионът, вследствие конфликтите Украйна – Русия, никак няма да бъде спокоен. Затова всички български политици трябва да се мобилизираме, за да браним мира“, призова от Германия той.

Борисов е категоричен, че страната ни е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. В Мюнхен премиерът разговаря с Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит.

„Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС – „със сделка“ и „без сделка. Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия“, заяви още Борисов.  

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране