29.10.2019 | 13:15
Борисов бе отличен с наградата “Факла на свободата”
Българският премиер е първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието

Министър-председателят Бойко Борисов беше отличен със специалната награда “Факла на свободата” на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство – американска неправителствена организация за подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия.

Българският премиер е първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието, което до момента е било присъждано единствено на американски граждани с особено големи заслуги и лидерски качества в областта на международните отношения и правата на човека.

От създаването си през 1991 г. до момента наградата е връчвана на представители на Конгреса и Сената на САЩ, на посланици и американски общественици за цялостния им принос и за заслуги в областта на предотвратяването и борбата с антисемитизма.

Министър-председателят получи наградата от председателя на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство Даниел Рубин.

Той изтъкна, че България работи активно с българската и световната еврейска общност и припомни за спасяването на близо 50 000 евреи, живеещи у нас през Втората световна война.

Борисов посочи и че по повод Националния ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста на 10 март тази година Столичната община и Организацията на евреите в България “Шалом” са организирали шествие под надслов “Заедно за България, заедно за Европа”, към което са се присъединили високопоставени лидери на Световния еврейски конгрес, както и председателят на българското Народно събрание и министърът на външните работи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране