12.05.2021 | 9:48
Борисов, чао!!
Пропука се омертата, на която се крепеше управленския модел, заяви Румен Радев

Много задачи, които няма как да се реализират за около три месеца, постави президентът Румен Радев пред министрите си. Това се случи днес на официалната церемония на „Дондуков“ 2 при клетвата на служебното правителство.

В началото на церемонията президентът заяви, че страната в момента излиза от период та авторитаризъм и корупция. „Възроди се духът на парламентаризма и свободно слово, пропука се омертата, на която се крепеше управленския модел“, заяви Радев. Но добави, че парламентът не е сбъднал очакванията на хората за ново правителство – това е урок за всички партии, в навечерието на новата предизборна кампания.

Своето правителство той представи като „кабинет на демократичното единодействие“. В него имало „хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори, предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди“. Задачите на министрите щели да бъдат война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и да направи първа крачка към укрепване на държавността (да се управлява почтено и прозрачно). Радев добави, че министрите ще срещат съпротива на статуквото.  „Отиващото си правителство изцеди храната със спорни проекти и предизборни харчове“, каза той. Няколко пъти в речта си Радев бе доста остър спрямо отиващата си власт.

Президентът изреди и изкючително много приоритети накуп. Чудно е как правителството ще ги реализира през краткия си период – борба с пандемията, ред във ваксинирането, по плана за устойчивост, иновации, нови технологии в образованието, борба срещу сечта, застрояването, спасяване чрез медицински хеликоптери, реализиране на енергийни проекти… След това представи министрите си един по един.

Думата взе и Стефан Янев. „Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите“, заяви той. Ще изисква от министрите си чест, отговорност, отчетност и прозрачност – за да се върне доверието в институциите. Сред предстоящите задачи спомена борбата с пандемията, организирането на изборите. И обяви мото на кабинета: „Почтеност, прозрачност и професионализъм“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране