22.07.2015 | 5:09
Борисов е притиснат от ДПС за кастриране на съдебната реформа
Реформаторите се чувствали като "спартанци в Термопили"
Колаж: Фейсбук

Активно мероприятие, което цели подмяна на съдебната реформа – така депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов определи ролята на ДПС в разговорите за конституционните промени. Съдебната реформа е основната причина реформаторите да подкрепят управлението и РБ са готови да стигнат докрай, дори и ако това струва излизането им от властта, коментира той пред Дарик радио.

Малко по-рано лидерът на ДПС Лютви Местан заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че настояват настоящите конституционни промени, зад които стои правосъдният министър Христо Иванов, да бъдат оттеглени и за един час да бъде написан нов проект, който да окастри около две трети от предложенията и който да бъде одобрен в петък с мнозинство от 180 депутати. Борисов и Местан бяха единодушни, че ускореното приемане на някаква промяна ще е важно, за да се отчете като напредък пред Брюксел.

“ДПС искат да оглавят в момента усилията за реформа. След като девет месеца я спъваха, сега искат да повлияят върху обема и съдържанието й, тоест искат да се внесе нов законопроект в петък, по който хипотетично да има предварително съгласие, така че да мине по една бърза процедура. Този танц на смъртта с ДПС е изключително опасен, защото в случая става дума за подмяна на съдебната реформа. Да може да се тръби – ето, въпреки тези промени, въпреки прокламираната реформаторска политика в сектора на правосъдието, правосъдие няма, справедливост няма и по този начин да убият политически Реформаторския блок, за който не е тайна за никого, това е червената линия, след която ние не можем да преминем, тоест това е нашата бариера”, каза Караджов.

Той оцени ролята на премиера Бойко Борисов като политик, който е загрижен за успеха на реформата. “Той е притиснат в ъгъла основно от ДПС, които поставят тези условия за кастриране на реформата, за да може да се запазят влиянията в прокурорските среди, в съдебните и магистратските среди, а тези влияния да могат от друга страна да обслужват бизнесите на ДПС”, коментира народният представител.

Гроздан Караджов допълни, че реформаторите се чувстват като “спартанци в Термопили” (както ги окачестви лидерът на АБВ Георги Първанов, чиято позиция за съдебната реформа се покрива с тази на ДПС и главния прокурор -бел.ред.), но увери, че от блока са готови да вървят докрай, включително и ако това доведе до оттеглянето им от властта.

“Единственият начин да извадите Реформаторския блок от властта, е да ударите върху съдебната реформа. Нямаме друга разумна причина, поради която да продължим да подкрепяме управлението”, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране