19.12.2018 | 12:25
Борисов излъгал, като набедил ЕК, че ни натиска за приватизация
„Гражданите за европейско развитие”, Бойко Борисов и правителството са ни вкарали в европейски скандал

Скандалът с глобата за Българския енергиен холдинг (БЕХ) намери продължение в Народното събрание. Вчера стана ясно, че Европейската комисия е наложила санкция от 77 млн. евро заради злоупотреба с господстващо положение.

Премиерът Бойко Борисов се оправда, че правителството е действало в национален интерес, защото било национално предателство да се приватизира „Булгартрансгаз”. Това според него било искане на Европейската комисия. Впоследствие обаче еврокомисарката Маргрете Вестаге го опроверга.

Лидерът на „БСП за България” Корнелия Нинова направи парламентарна декларация по този повод.
Тя каза: „По думите на премиера Европейската комисия е изискала от България „Булгартрансгаз” да бъде приватизирано; да дойдат най-големите руски, турски и какви ли не компании (цитирам) и да излезе, че той – българският премиер, е дал тръбите на България. Г-н Борисов заема позата на един патриот и отговорен държавник, който брани националния интерес. Да, ама не! Вчера попитахме Европейската комисия – вярно ли е, че са си позволили да поставят условие на България „или приватизирате, или ви глобяваме”. И отговорът дойде светкавично, в рамките на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестаге. Между другото, вие знаете от кое политическо семейство е тя. Тя опроверга твърдението на българския премиер Бойко Борисов и каза – Европейската комисия не е искала приватизацията на „Булгартрансгаз”. Европейската комисия е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на „шапката” на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа. Как обаче да се извърши това, е било оставено на решението на българското правителство. За Европейската комисия е било важно единствено да спрат, цитирам, незаконните действия на Българския енергиен холдинг.”

Нинова обясни, че изводите са, че БЕХ е извършил незаконни действия, Европейската комисия е реагирала, а българското правителство – не. В резултат е последвала глобата от близо 150 млн. лв.  „За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони на правителството си премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар, такова условие не е имало”, бе посочено още в декларацията на „БСП за България”.

Резултатът от това бил, че „гражданите за европейско развитие”, Бойко Борисов и правителството са ни вкарали в европейски скандал.

Нинова обясни, че много често спорили за бъдещето на Европа, а БСП е била посочвана като антиевропейска партия. „Бих искала да ви кажа, че да критикуваш Европейския съюз не е антиевропейско, а е нормално. Така направихме с Истанбулската конвенция, с въпроса за миграцията, с двойните стандарти в храните и това не е антиевропейско. Това е нормално. Но, да набеждаваш Европейската комисия в нещо, което не е искала от България, за да си спасиш собствената кожа – ето това е антиевропейско. И ще носите отговорност за това; за този скандал, в който вкарвате България на терена на Европейския съюз”, каза още Корнелия Нинова.

Сега България трябвало да плати глобата, независимо дали ще обжалва. И тук дошла „втората лъжа” на премиера – че българските граждани няма да бъдат ощетени. Всъщност именно гражданите и фирмите щели да плащат през цените на енергоносителите и на съответните услуги.

От БСП  поискали и официална справка от Министерството на финансите. От нея станало ясно, че български граждани осъдили правителството за нарушаване на техните права за 15,563 961 млн. лв. Те били платени. Щели бъдат платени и новите 150 млн. лв.

Корнелия Нинова попита кога Бойко Борисов и правителството ще започнат да изпълняват закона, касаещ случаите, при които държавен служител е причинил вреди умишлено или по груба небрежност на държавата или на гражданите чрез незаконосъобразни действия или бездействия при или по повод изпълнение на служебните му задължения.

От БСП поискали справка от финансовия министър Владислав Горанов – колко регресни иска са предявени спрямо такива служители. Отговорът бил – нито един. „Кога, уважаеми г-н Борисов, ще изпълните закона”, обърна се отново Нинова към премиера като попита кога ще потърси отговорност от съответните министри и отговорни служители.

Част от 15-те млн. лева глоби вероятно били по делата, свързани с Цветан Цветанов, каза още лидерката на БСП и предупреди: „Рано или късно всеки такъв държавен служител ще носи лична отговорност, защото така казва законът на България”.

Последва контрадекларация на ГЕРБ, изнесена от депутата Делян Добрев. Според него казусът с БЕХ касаел периода 2007 – 2015 г. и съответно много правителства. Затова и било жалко да се използват такива важни теми, за да се трупат политически дивиденти. Корнелия Нинова ако имала желание, щяла да се запознае с казуса. Делян Добрев обясни, че единодушно парламентът два пъти е решил да оспорва наказателната процедура, тъй като България не е нарушила правилата. Било решено още и да се обжалва евентуална глоба.

Спекулирало се и че глобата ще се плати от гражданите. Това не влизало в цената на услугите и било много елементарно разсъждение. Делян Добрев обаче не коментира обвинението към Бойко Борисов, че е излъгал за това, че Европейската комисия е настоявала да бъде приватизирано дружеството „Булгартрансгаз”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране