25.09.2020 | 19:13
Борисов използва коронавируса за натиск, свика ненадейно щаба
Положението е под контрол, твърди властта, но връща брифингите за развоя на епидемията

Премиерът Бойко Борисов е извикал днес на среща в кабинета си в МС Националния оперативен щаб, за да се информира за здравната обстановка и мерките. Положението е под контрол, България се справя добре, са отчели членовете на НОЩ пред министър-председателя. Поне това се посочва в единствения източник на информация за срещата – съобщение, изпратено от преслужбата на МС до медиите. В пространното съобщение за успехите на държавата в удържането на епидемията съвсем между другото се споменава, че Бойко Борисов е наредил да се възстановяват брифингите на щаба – засега веднъж седмично, за да знае обществото какво става.

Здравният министър е подчертал, че България и още три страни са единствените в Европа с „отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношение на новорегистрираните случаи през последните две седмици, докато за Европа има средно покачване от плюс 22%“.

Данни за актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 у нас и прилаганите мерки  представиха шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев, гласи съобщението от МС, но не става ясно какви са конкретните данни.

Изглежда, че премиерът е останал доволен от чутото, защото е заключил: „В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“.

От пресслужбата съобщават още: „Премиерът бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората“. „Държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас“, е подчертал Борисов.

Нареждането му да се възобновят седмичните брифинги за предоставяне на актуални данни за епидемиологичната обстановка било и заради започващите сезонни грипни и други вирусни инфекции.

Финансовият министър Кирил Ананиев е обяснил, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини и за покупка на лични предпазни средства и дезинфектанти. Срокът за отпускане на помощите от 1000 лева за бойците на първа линия срещу коронавируса ще бъде удължен и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал с право на подкрепа, е уверил Ананиев.

Председателят на НОЩ ген. Мутафчийски е рапортувал, че ситуацията във въоръжените сили „е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход“. И директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев е докладвал, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна, а регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Не е ясно дали Борисов се тревожи за развитието на епидемията на фона на влошаващите се пред последните дни резултати – десет дни след началото на учебната година процентът на положителните проби взе тревожно да нараства. Или пък се опитва отново да фокусира обществото към темата за коронавируса, за да отклони вниманието от протестите, които продължават с искането да подаде оставка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране