17.09.2019 | 11:53
Борисов: Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите
Дават високи заплати на 10-15 души, които ще пазят държавата от кибер атаки

„Трябва да има обществена нетърпимост и така както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите.“ Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум за киберсигурността.

Преди словото на министър-председателя, пред всички от Асоциацията по киберсигурност демонстрираха на живо как се хаква мобилен телефон, система, подобна на тази на НАП, как се прави фалшив профил във фейсбук, как се присвояват пароли и информация в тях на хотели, на институции, данни от онлайн банкиране, на банки, на застрахователни компании.

От това, което видяхме следват изводи, отговори премиерът. И добави – има и чисто обективни процеси, които не можем да предотвратим – колкото повече дигитализация, толкова повече опасности. Той обясни още, че в държавната администрация има таван на заплатите и в БОП получават 1500 лв., а тези млади хора от първия ред тук в залата – над 10 000.

Борисов разказа, че когато се обяви конкурс, идват стотици кандидати и като чуят заплатите си отиват, остава само най-глупавият. „Кой млад човек би се съгласил да си остави заплатата и да дойде в БОП-а“, попита риторично Бойко Борисов. Той припомни, че хакерите продължават да атакуват банки, застрахователи и да ги поставят под риск.

Според него, България има предложения от други държави за защита от кибер атаки, но офертите са за стотици милиони долари. И разказа любопитен случай – „заловен хакер бил прихванат от службите при опит да разбие защитата на една от най-големите ни банки. За да убедят шефа на банката за опасността, той извадил един лев от сметката на най-големия началник на банката за минути“. Толкова са напред, че ние винаги вървим след тях, обобщи Борисов.

Той съобщи, че с финансовия министър обсъждат да се променят правилата и да се направи така, че на 10-15 души да се дават високи заплати и те да пазят цялата държавна система от хакерски атаки. Борисов разказа още, че МВР в момента са с айпади и всичката им информация е на тях.

Преди няколко години, когато федералната служба на Русия мина на механични пишещи машини, те много добре са знаели какво правят, каза още Борисов. Той даде пример и с автомобилните кражби, които едно време на ставали с подправени ключове, а сега само с един лаптоп от подготвени хакери. „Грамотен, но иначе си е айдук“, заключи Борисов.

„Имаме прекрасни млади хора, имаме прекрасен ресор в ЕК, много пари ще дойдат“, заяви още премиерът. Заради опасностите, „още от сега го мисля суперкомпютъра, на който сега му правим къщичката, как ще го пазим“, каза премиерът, визирайки обещанието на ЕС на комисар Мария Габриел една от умните машини да бъде в София. Той пожела успех на срещата и обеща държавата да бъда добър партньор с частния бизнес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране