15.11.2023 | 11:52
Борисов: Киро Петков ме заплаши – избираме Терзиев или пада правителството
В тези 3 г .се направиха всички възможни глупости и затова държавата е на тоя хаос. В момента всичко е олевяло и предлага максимума, а няма събираемост и инвестиции, заяви вождът на ГЕРБ

Искам да напомня на Кирил Петков, че беше петък вечер, към 5 и нещо, и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев – ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана. Това разкри лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламентарните кулоари.

“Казах – гласувайте за кандидата на правителството. Той в прав текст ми каза, че правителството ще падне, ако не вземат София”, разкри какво е задържало кабинета на акад. Николай Денков.

Лидерът на ГЕРБ се ядоса, че ПП-ДБ са обвинявали БСП и “Възраждане” за прокремълски и пропутински партии, а сега преговарят с тях за мнозинство. “ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии – “Възраждане” и БСП, категоричен е Борисов. “Ако гласува с тях в София (Кирил Петков – бел ред.) ще го питам по каква работа стоят в евроатлантическа коалиция, настоя Борисов. Избирателите на ГЕРБ са гласували по равно, и за Терзиев, и за Григорова, някои не са гласували изобщо. “С тази част Терзиев стана кмет”, натърти Борисов. Ние сме твърда опозиция в София, защото те така поискаха, добави той и подчерта, че никога няма да си промени мнението срещу кандидатурата на Борис Бонев за председател на столичния общински съвет (СОС).

Борисов се закани утре да обясни ситуацията и на европейските посланици.

Лидерът на ГЕРБ се ядоса на въпрос дали вижда “Възраждане” като опция, предвид факта, че и преди е бил в коалиция с подобни формации. И обяви въпроса за нахален и хейтърски. “Във Варна, в София, в страната са в коалиция, в Банкя дори. А вие задавате на мен тоя въпрос! Утре ще разкажа на посланиците. Аз се отнасям с уважение към “Възраждане”, но ние сме евроатлантическа партия. Патриотичното не е лошо, аз го обичам, национализмът е друго”, поряза той опцията за коалиция с хората на Костадин Костадинов.

“Не искам да споря с акад. Денков, само доктор инженер съм. Ние сме склонни да се откажем от всичко, но дефицитът трябва да стане 2, 1, 0 процента”, коментира той защитата, която премиерът направи на бюджета, предлаган от финансовия министър Асен Василев.

Борисов отново настоя: “Бюджетът в този му вид няма да го подкрепим. Финансовият министър Асен Василев да си го преправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против”. Въпреки това обаче, бюджетът няма да е причина правителството да падне.

Според него дълговата криза е факт. “От тук насетне и ние имаме вина, в тези 3 г .се направиха всички възможни глупости и затова държавата е на тоя хаос. В момента всичко е олевяло и предлага максимума, а няма събираемост и инвестиции. Няма нищо, което да ни даде основания да кажем “Догодина ще сме по-добре”, обясни той защо ГЕРБ настояват за консервативен бюджет.

И обясни, че исканията им за пари за местната власт са за всички общини, но “при положение, че чертата в бюджета излиза и той е реалистичен”. Иначе – 3 г. нямаше нищо в общините, могат да изкарат още една, добави Борисов.

2 коментара

  1. Много каза:

    се е уплашил. горкият, щяло да падне правителството! Нали не било негово, какво го засяга, да пада!Кой каквото си е надробил, това ще сърба!

  2. Адам каза:

    Милинкият, мамин селски и.д.и.о.т от Банкя Буци Кюлчето, колко е “компетентен” – доктор, инжинер….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране