02.11.2019 | 1:06
Борисов лично дал позволение руски самолети да прелетят над България
Българският премиер не крие своите симпатии към изтока и по-специално към Русия, „докато президентът на България Румен Радев минава за прозападен политик“

Според информация на белградския ежедневник „Вечерне новости“ българският премиер Бойко Борисов е имал голяма роля за транспортирането на руското въоръжение за ученията „Славянски щит 2019“ в Сърбия.

Изданието твърди, че той лично е подписал разрешението за прелитането на руския самолет до западната ни съседка, което е предизвикало сериозно негодувание в западните кръгове.

Вестникът отбелязва погрешно, че Борисов не крие своите симпатии към изтока и по-специално към Русия, „докато президентът на България Румен Радев минава за прозападен политик“.

Външното министерство потвърди в сряда, че два руски военно-транспортни самолета със зенитно-ракетни комплекси С-400 са прелетели над България за Сърбия  и обратно съответно на 22 и на 30 октомври. В съобщение до медиите дипломатическото ведомство посочва, че оръжията са били пренасяни за съвместни руско-сръбски военни учения.

Министерството посочва, че България е дала разрешение за полетите съгласно законовите процедури за това.

Те включват вербална нота до Сърбия за потвърждаване на крайната дестинация на товара и съгласуване с министерствата на отбраната и на транспорта у нас.

МВнР посочва, че е предоставило “исканото дипломатическо разрешение за реализация на заявеното прелитане при условие, че полетите ще се реализират при стриктно спазване на правилата и процедурите за извършване на полети във въздушното пространство на България”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране