28.11.2020 | 18:50
Борисов: Не хвърлям парите от джипката
Във Велинградско той се оплака от президента Румен Радев, който се заяждал с него

„Корнелия и Радев викат, че хвърлям парите от джипката, а то – ето го пътя, ето го училището. Вчера държавният глава използва много тежки думи за бюджета, който сме създали и по които работят толкова специалисти + по програмата за възстановяване. Всъщност това са евтините приказки, че от джипа се разхвърляли пари. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в село Биркова, община Велинград, където инспектира новото училище „Д-р Петър Берон“.

„Тук е един типичен пример – децата учеха в землянки, сега имат хубаво училище. Пътищата бяха непроходими, сега виждате какви са. Селата са изцяло с мюсюлмани, но как да кажем ние на тези хора, че са български граждани с права, като нямаха път, детска градина и спортен салон“, каза Борисов.

Той цитира думите на президента Радев от вчера, че бюджетът за следващата година е бюджет на разрухата.“ Ние се готвим така, че да изпълним бюджета. Искам да напомня, че аз съм вадил държавата от най-тежката финансова криза 2008-2009 година. Когато победихме Тройната коалиция, имахме дупка в бюджета и влязохме в най-тежката финансова криза. Тогава Дянков беше министър и направихме най-постния бюджет. Ние не само извадихме страната от финансовата криза, като ми се подигравахме, че пицата ми е постна. Не само извадихме и стабилизирахме, но и ни приеха в чакалнята на Еврозоната. Втория път, когато дойдохме, заварихме изтърбушената КТБ с 4 млрд. 700 – дупката, за която събирахме пари от контрабандата и борбата с корупцията и ги възстановихме“, припомни Бойко Борисов.

„Тогава платих и двата руски реактора за Белене. Кое ви дава право да казвате сега, г-н Радев, че това е бюджет на разрухата. Когато Радев се обади и му потече злобата, излиза световна кредитна агенция за България и отсича, че сме добре. С една дума министър Ананиев направи бюджет, с който максимално много пари ще отидат в хората. Затова се вижда повишение на доходите с до 10-15-30%. Хората на първа линия ще получат допълнително пари“, обясни премиерът.

Той коментира и ситуацията с коронавируса в страната и  новите мерки, които държавата предприе. „Нека не се разделяме тези 1-2 месеца, докато трае пандемията. Не искам да се заяждаме, а да успокоим народа, да сме спокойни и да се излекуваме. Ако математическата формула е вярна, действително ще успеят болниците да отдъхнат. Гинат хора и потъват икономики. Ако бяха бомби, щеше да е лесно, защото щяхме да го виждаме. Бой по пандемията, за да можем да излезем от всичко това. Ние сме на фронта, не случайно се казва, че всичко това е война“, каза Борисов.

Той добави, че след кризата, когато и европейската икономика тръгне, България първа ще излезе от кризата. „Първи затворихме пролетта, за да се подготвим за пандемията, последни затворихме сега и изчакахме, защото бяхме готови. Виждате и как затваряме – само да не може да се отиде в ресторантите и кръчмите, всичко друго работи. Сега затваряме за 3 седмици и ще отворим за празниците, за да могат хората да си отдъхнат психически„, посочи Борисов. Премиерът няколко пъти призова за единство на българите, за да се справим с коронакризата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране