25.03.2016 | 0:01
Борисов не знаел кой е собственикът на “Булгартабак”
Компанията обещава по 15 хли. лв. на уволнен работник. Санкции по приватизационния договор едва ли ще има

Правителството не е направило изчисления какви биха били загубите за държавата, ако “Булгартабак холдинг” намали производството си, каквото е намерението на тютюневата компания от 1 април, от когато се съкращават 400 работници от софийската цигарена фабрика и се спира износът за Близкия Изток, заради драстичен спад в поръчките. В същото време политици демонстрират загриженост за работниците в предприятието, но не и за това кой е собственикът му. Мажоритарният акционер в “Булгартабак” е скрит зад поредица офшорки и КЗК спазва волята му да не го обяви.

Борисов не знаел на кого е “Булгартабак”

Премиерът Борисов заяви в четвъртък, че няма информация има ли връзка депутатът от ДПС Делян Пеевски със собствеността на “Булгартабак”: “Аз не знам някога да е стоял. Аз не мога да коментирам нещо, което не знам. Знам само, че преди няколко години платихме няколко милиона на “Сити банк”, за да направи всички процедури по най-възможно прозрачен и признат в света начин. И знам, че над 200 милиона лева получи държавата, за да е фабрика. Сега 400 души минимум ще си отидат, но когато непрекъснато нещо публично се атакува, то накрая си отиват хората. Аз не съм казал, че медиите са виновни. Това са ваши думи. Правете го, каквото искате говорете.”

Среща с реалния собственик искат два от тютюневите синдикати, които обвиниха мениджмънта на холдинга в неадекватни решения. Други два профсъюза пък организираха протести на производители, които изразиха благодарност към премиера и земеделския министър за подкрепата и за бранша и изкупуването на тютюна. Колкото и да е абсурдно, за тях единственият виновник за създалата се ситуация е лидерът на ДСБ Радан Кънев, който ликвидирал предприятието с исканията за разследване на твърденията за контрабандни канали на “Булгарбатак”.

Компанията обещава по 15 хил. лв. на уволнен работник

От самата компания на свой ред заявиха в четвъртък, че на уволнените работници ще се платят обезщетения средно от 15 хил. лв., а на някои служители и значително повече. “Дружествата от групата “Булгартабак” ще продължат своята производствена и търговска дейност, като компанията ще търси нови възможности и пазари за реализация на своята продукция”, допълва се в съобщение на “Булгартабак”. В него се посочва още, че “стриктно спазваме и изпълняваме задълженията си по приватизационния договор, трудовото законодателство и колективния трудов договор със синдикатите”

Санкции за нарушение на приватизационния договор едва ли ще има

От думите на шефа на Агенцията за привазитация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред БНР обаче става ясно, че това “стриктно” спазване на договора за раздържавяването на “Булгартабак” по-скоро е формално, тъй като работи само един отдел от “София-БТ”, което на ръба на санкцията. Дори и да спре напълно работата на цигарената фабрика предвидената в контракта глоба от 100 млн. евро. може да се наложи най-рано след една година. В приватизационния договор, сключен през есента на 2011 г. (при първия кабинет “Борисов”), като собственик на “Булгартабак” е записано подразделение на руската “Внешторгбанк” (ВТБ), заяви още Караниколов.

90 на сто от “Булгартабак” са скрити зад неясна собственост

Оттогава досега обаче имаше редица смени в собствеността, последните от които от миналата седмица. Към момента данните са, че почти 80 на сто държи “БТ Инвест”, която всъщност купи целия капитал на “Булгартабак” и зад която стоеше ВТБ. След борсовите сделки с дяловете на италианския бизнесмен Едоардо Миролио и на депутата от ДПС Делян Пеевски, направени преди дни, 12.22 на сто от холдинга са на дубайската компания “Ти Джи Ай Мидъл Ийст” (TGI Middle East FZE). Въпросната “Ти Джи Ай Мидъл Ийст” преди година притежаваше “БТ Инвест”, но вече мажоритарният собственик е на две лихтенщайнски дружества. Останалият капитал се държи от малки акционери.

Така вече над 90% от “Булгартабак” са скрити зад компании с неясен собственик, като всички подозрения са, че става въпрос за Пеевски.

Лукарски не се интересува от собственика

Кой е реалният собственик на “Бйлгартабак” остава тайна, която се оказа, че не интересува икономическия министър Божидар Лукарски. Пред журналисти в четвъртък той каза, че ведомството не е изследвало този въпрос и щетите от намаляването на икономическата дейност на предприятието. В същото време Лукарски обяви, че се надява да не се стига до по-продължителни протести и затваряне на производствени мощности. Относно анализите за ефекта от случващото се в тютюневия холдинг върху фиска и икономиката икономическият министър препрати към самото търговско дружество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране