21.12.2020 | 22:04
Борисов овладя Btv преди изборите
ГЕРБ и ДПС са действали „тихо и отзад“ спрямо Петр Келнер, който ненавижда българския премиер, изнудвал го да вземе Кирил Домусчиев за свой съдружник при провалената сделка за Нова тв

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов овладя Btv преди парламентарните избори през март 2021 г. Акцията по подчиняването на телевизията стана въпреки новия собственик Петр Келнер, когато българския премиер изнудва преди няколко години покрай поредната продажба на Нова тв.

Борисов и кохортата му от некадърни пиари ще определят редакционната политика на телевизията в месеците преди ключовия парламентарен вот, който ГЕРБ искат да спечелят на всяка цена. Проводник на волята на ГЕРБ ще бъде новият директор на новините Антон Хекимян, който днес неочаквано зае поста на уволнения Венелин Петков. Последният е отстранен без логично обяснение, но с традиционните куртоазни „благодарности за постиженията му“. Рокадата е дело на новия изпълнителен директор на bTV Мартин Швехлак.

От нескритата радост медиите на ДПС и финансираните от ГЕРБ издания лъсна истината, че Бойко Борисов и съдружникът му във властта Делян Пеевски (мюре на почетния председател Ахмед Доган) са действали тихо и отзадспрямо Петр Келнер, поверил ръководството на българския си тв бизнес на чужденец. Азбучна истина за медиите у нас е, че нито една от тях не се издържа от реклама, а от „редакционната си политика“. Имайки предвид дългогодишните практики на ГЕРБ, нищо чудно и Швехлак да е получил предложение за „разкешване“, на което не е могъл да устои.

Последните години bTV запази имиджа си на най-независимия канал в сравнение с другите две основни национални медии – частната „Нова“ и обществената БНТ, които държат яростна проправителствена позиция. За разлика от тях през това време по bTV звучаха алтернативните гласове на анализатори и политици. Телевизията застана зад редица силни разследвания за корупция.

Защо назначаването на Хекимян е индикация за овладяването на Btv от ГЕРБ?

Като тв водещ, Антон Хекимян превърна сутрешния блок в удобна и комфортна платформа на висши кадри на ГЕРБ за безпрепятствено рецитиране на партийните опорки. Той не им задава неудобни въпроси, не ги прекъсва, не ги притеснява, не ги стресира. Нещо повече – упорито им помага с удобни въпроси да доразвият опорките си, в случай че в суматохата са забравили нещо. Случайни и неодобрени от управляващите събеседници не са канени. В редките случаи на политици от опозицията, Хекимян изведнъж става „смел“, задавайки им абсурдни и глупави въпроси, почерпени от скалъпени „информации“ на кафявите медии на ГЕРБ и ДПС.

В сутрешния блок шестваха и вероятно ще шестват „врачки и боячки“ от платената кохорта на управляващите – Антоанета Христова, Татяна Буруджиева, Стойчо Стойчев, Харалан Александров, Румяна Коларова и т.н. За всички тях, Евгений Дайнов директно заяви, че са напазарувани от ГЕРБ преди години. Идеята била на тогавашния зам-шеф на партията Цветан Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране