02.05.2016 | 16:54
Борисов пише писмо до депутат на ДПС
Премиерът се упражнява на темата дали ерата на мултикултурализма е приключила

“България може да бъде модел за подражание, от който да черпят опит и други държави в техните интеграционни процеси”. Това посочва премиерът Бойко Борисов в писмен отговор до депутата от Движението за права и свободи Тунчер Кърджалиев.

Повод за питането бяха изявления на външния министър Даниел Митов, който след атентатите в Брюксел, обяви, че “ерата на мултикултурализма е приключила…” и “Европа трябва да забрави пасивната ценност – толерантност… и тя да се смени с друга ценност – респект”. От отговора на министър-председателя става ясно, че той все пак се разминава с мнението на Митов, макар Борисов да твърди, че позицията на изпълнителната власт по темата е единна.

“Именно България, която има дълъг исторически опит на съвместно съществуване на хора от различен етнос и религия, може да бъде пример на много европейски държави за това как гражданският фундамент на нашата нация служи като общ знаменател на наличните културни специфики в него”, коментира Борисов.

В опит да защити позицията на Митов, Борисов уточнява, че критични оценки за развитието на мултикултурализма са прозвучали и от “колеги” ръководители на държави-членки. “В естеството им стои разбирането, че етническата или религиозната принадлежност не трябва да се идеологизират, тъй като това възпрепятства интеграционните процеси на континента и неговата демократична функционалност”, пише още Бойко Борисов.

1 коментар

  1. въх каза:

    въх уби ма!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране