11.05.2021 | 10:02
Борисов понижава Фандъкова и Николов в ГЕРБ
Томислав Дончев става зам.-председател на партията

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов ще бъдат понижени в партийната йерархия на ГЕРБ на национално събрание на партията днес.

Конгресът ще се проведе изцяло онлайн и не предвижда присъствие на медии. Обяснението за формата е спазването на противоепидемичните мерки.

Лидерът Бойко Борисов първоначално планираше да извади тотално двамата зам.-председатели Йорданка Фандъкова и Димитър Николов от ръководството, защото според него не са подкрепили достатъчно ГЕРБ в предизборната кампания за вота на 4 април. Впоследствие обаче решил все пак частично да им прости и да ги остави като членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Двамата вече са уведомени за смените, разказаха партийни източници, цитирани от „24 часа“. Вместо понижението да бъде обсъдено с Борисов, то било просто сведено на Фандъкова и Николов от организационния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Това било знак, че двамата кметове получават последен шанс.

Със сигурност единият нов зам.-председател на ГЕРБ ще е вицепремиерът в трите правителства на Борисов Томислав Дончев. Досега той бе просто член на Изпълнителната комисия. Дончев бе сочен от бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов като основен негов враг в партията.

За втория зам.-председателски пост Борисов до последно избирал от няколко кандидатури, като
всички са на негови министри, наскоро станали
членове на ГЕРБ.

Трите варианта, върху които за последно се е спрял лидерът за заместници, са социалната министърка в оставка Деница Сачева, здравният Костадин Ангелов и външният във второто правителство на Борисов Даниел Митов.

Последният обяви членството си в ГЕРБ след изборите за 45-ия парламент, в които бе поставен на второ място след Борисов в листата на 25-и район в София. Впоследствие Борисов го номинира и за министър-председател от името на партията си, но мандатът бе върнат на президента Румен Радев, без да бъде изпълнен.

Сред първоначалните варианти за втори зам.-председател на ГЕРБ била и бившата шефка на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя обаче първа отпаднала, защото партийният лидер искал да ѝ спести обиди от политическите противници.  Тримата бивши министри със сигурност ще намерят място в Изпълнителната комисия. Засега оттам ще бъдат извадени бившата шефка на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова, бившият депутат Красимир Велчев и народният представител от ГЕРБ в пет последователни парламента Пламен Нунев.

Първите двама дори не бяха включени в листите на ГЕРБ за изборите на 4 април. Нунев обаче бе в тях и спечели депутатски мандат от Русе. Той бе координатор на ГЕРБ за региона и с оттеглянето си поема вина, че на 4 април в Русе “Има такъв народ” събра повече гласове от ГЕРБ, въпреки че двете партии взеха равни мандати.

Останалите досегашни членове на Изпълнителната комисия – старозагорският кмет Живко Тодоров, д-р Даниела Дариткова, Тодор Тодоров и Цвета Караянчева запазват местата си. Тясното партийно ръководство обаче ще бъде увеличено, като квота в него ще получи и младежката
партийна организация. Тотална подмяна е предвидил Борисов за партийната контролна комисия. В момента в нея влизат Десислава Танева, Даниела Савеклиева, Александър Ненков, Димитър Главчев, Емил Радев, Ирена Соколова и Андрей Ненков.  Новият състав на контролната комисия, известна и като партийния съд на ГЕРБ, ще бъде главно от представители на младежките структури из страната.

Органът бе създаден през 2019 г. в разгара на “Апартаментгейт”, след който от зам.-председателското място на спешен конгрес бе свален Цветан Цветанов. Нейната задача е да проверява сигнали за злоупотреби на представители на ГЕРБ в националната и местните власти.

Именно с идеята за подновяване на партията и изчистване на злоупотребяващи с власт се правят смените по върха на ГЕРБ. Равносметка на трите си мандата като министър-председател планира да направи на днешното национален форум Борисов. Той ще има и обръщение към политическите противници, които се заканват да изчегъртат ГЕРБ, разказаха от партията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране