22.05.2019 | 13:33
Борисов посрещна Ципрас, после смъмри журналистите (видео)
На събитието е бил поканен и Илхам Алиев, който е бил въпрепятстван заради празник в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов посрещна гръцкия си колега Алексис Ципрас, които дават старт на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.  На събитието присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и вицепремиерът на Азербайджан.

Премиерът обясни, че на събитието е трябвало да дойде и самият Илхам Алиев, но в Азербайджан има празник и затова не е могъл да се освободи.

Борисов се скара на журналистите и ги помоли да не се бутат заради Алексис Ципрас, който беше посрещнат в специална шатра, изградена за събитието. През цялото време българският премиер показваше близките си отношения с Ципрас и го наричаше Алекс.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод.

Освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала за втечнен природен газ край Александруполис синьо гориво и от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора.

Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. По предварителни изчисления по трасето на интерконектора ще бъдат положени около 50 хил. т стоманени тръби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране