15.02.2019 | 13:46
Борисов пред „Гардиън“: Британски екип разследва случая „Гебрев“ в София
Русия отрича всякаква връзка със случая

Британски разследващи са пристигнали в София, за да работят по случая с предполагаемото отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, което се свързва с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри от миналата година, съобщава „Гардиън“.

„Има британски разследващи на терен. Те провеждат съвместно разследване с българските служби“, казва премиерът Бойко Борисов в интервю за британското издание.

Емилиян Гебрев управлява компания за експорт на оръжия. През 2015 г. той изпада в кома, заедно със сина си и директор в компанията. И тримата оцеляват след предполагаемото отравяне, но случаят така и не е разрешен. През октомври миналата година след разговори с негов приятел за случая „Скрипал“ Гебрев е потърсил български прокурори с резултати от изследвания от 2015 г., които според него показват, че той може да е бил отровен с вещество, подобно на новичок, уточнява „Гардиън“.

„В момента, в който чухме думата „новичок“, ние веднага установихме връзка с нашите британски партньори. Това се случи преди няколко месеца“, добавя Бойко Борисов в интервюто си за изданието.

Русия отрича всякаква връзка със случая.

Българските власти потвърдиха, че „Федотов“ на три пъти е посещавал България през 2015 г., вкл. и по време на отравянето на Гебрев.

„Цялата информация, свързана с престоя му, местата, партньорствата, контактите на този човек, за които знаем, са предоставени на британските служби“, заявява още премиерът Борисов.

Той отказва да разкрие пред изданието дали британците, дошли в България, са полицаи или разследващи. „Нека го наричаме разследващ екип“, допълва министър-председателят.

Гебрев обаче казва пред „Гардиън“, че не е бил търсен от британски екип, а само е получил въпроси от български прокурори. „Какъв британски разследващ екип? Чувам го за пръв път от вас. Никой не е свързвал с мен“, заявява Емилиян Гебрев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране