14.04.2016 | 16:44
Борисов разкри заплетена конспирация срещу правителството
В мащабния комплот участват телевизии, карикатуристи, граждански патрули и свински опашки

Премиерът Бойко Борисов разкри в четвъртък мащабна конспирация срещу българското правителство, защото успявало да удържи мигрантския поток и стабилността в района. Той “освети” много от играчите в схемата, но така и не каза кой точно стои зад нея. “При тази организация на правителството, ние няма да допуснем такава бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни разклатят. Как? – че едва ли не правата на човека, на словото, на еди кое си, което страшно много се продава на Запад, виновник има… Аз казвам само факти, само истини и само неща, които ме притесняват и в които нямам участие”, заяви премиерът след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента, което обсъди противодействието на кибератаките.

Според него планът, който се реализира в Македония, вече сработва донякъде и в България. Той припомни масовите протести в югозападната ни съседка и прогнозира, че страната ще бъде трайно дестабилизирана. Той обаче пропусна да отбележи, че политическата криза там се дължи на решението на президента Георге Иванов да обяви обща амнистия за всички замесени в скандала с подслушване, който тресе страната от месеци, и я отдаде само на външни провокации.

“Като наблюдавам процесите в България, не искам да влизам в термини като “хибридни войни” или “кибератаки”, си навързвам няколко неща – събитията в Македония, в Гърция, някои процеси в Сърбия, които все още не са станали ясни за вас, но тъй като имаме запитвания през службите за там, ми дават основания да съм тревожен също”, коментира Борисов.

“Привързва се постепенно и моето име към тези свински опашки”

От обясненията му стана ясно, че основна част от плана за дестабилизация на България е налагането на темата за “свинските опашки” и най-вече внушенията, че “в България мачкаме свободата на словото”, цензурирайки карикатури, в които Борисов е главен герой. “Изведнъж се появиха тук там някакви граждански организации, които спонтанно на място задържаха различни бежанци. В същото време ние казахме сигналите – дали за крадец, дали за разбойник, дали за извършено престъпление, винаги са добре дошли…И веднага и “Ал Джазира”, и други организации,  започнаха да говорят едва ли не, че в България се отнасяме много лошо към бежанците”, посочи Борисов.

“Привързва се постепенно и моето име към тези свински опашки чрез карикатури, второ, трето и четвърто”, продължи премиерът. След това според него “същата тази телевизия”, си изтрива сайтовете с карикатури и “понеже последната била с мен, едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите”.

“Едва ли не свободата на словото било нарушено”

Борисов припомня, че “дава хляб” вече толкова много години на карикатуристите без да им направи и една забележка и обяснява, че изведнъж е станал жертва на несправедливи обвинения. “Изведнъж всички започват и от Европа, и от всякъде” едва ли не свободата на словото било нарушено. Аз ли съм виновен, че някой си цензурира своята телевизия и своя вестник или частна медия си прави своята медия”, посочи Борисов.

Премиерът обаче вече е открил как да противодейства на подобни атаки. “Аз с цялата си отговорност ще слагам на моя Фейсбук карикатурите в медиите, които излизат през деня”, обясни Борисов. На въпрос дали има заговор срещу него, Борисов отговаря лаконично “Аз няма да правя квалификации какво е. Пред всички съм застанал и казвам само факти”. По-късно на нов въпрос кой стои зад целия план, премиерът казва, че има предположение, “но ще си го запазя за мен”.

“И специално искам да кажа на тези карикатуристи, които са им свалили карикатурите, ще ги слагам всеки ден аз на моя Фейсбук. Нямам абсолютно нищо общо. Нямам никакъв комплекс. Вярно, че има някои, които дори не мога да се разпозная в тях, аз също рисувам понякога и мога да нарисувам по-добри”, добавя Борисов.

Навсякъде проблеми, само България се справя

След това премиерът се връща към международната тема и отбелязва, че “Гърция виждате, че като наши приятели за съжаление не се справиха, нито НАТО се справи в Егейско море. Бежанският поток продължава, не сработват добре споразуменията”.

“Вчера вече и Македония при един импийчмънт на президента им нямат правителство, как ще пазят границата, как ще се справят, само можем да гадаем. В Сърбия – проблеми. И България в същото време, ако някой проникне през тази над 1000 км. граница бива залавян, връщан обратно и пращан в бежански центрове. И България се справя добре. Колкото и да се опитват сега заради 3 или 10 емигранта да кажат, че не се справяме. Напротив. В тази криза, в тези условия, когато Европа тотално се провали..”, посочва Борисов. На въпрос, че все пак няма бежанска вълна към България, премиерът посочва, че това се дължи на “превенцията и охраната, даже сега на министър Ненчев пак съм му разпоредил, да отиде до границата, да отиде до Ивайловград, лично с министър Бъчварова”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране