19.01.2021 | 20:54
Борисов се оправдава за масовите ваксини само от „Астра Зенека“
Шеф на фирмата за България е Зоя Паунова - майка на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова-Майдел

В опит да се оправдае по обвиненията, че властите са концентрирали доставките и рекламата на ваксините само на една от фирмите доставчици, премиерът Бойко Борисов хвърли вината на Брюксел. От няколко дни срещу него се сипят критики, че България е поръчала най-много дози от ваксината на „Астра Зенека“. Ръководител на фирмата за България е Зоя Паунова – майка на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова-Майдел.

България ще получи 4,5 млн. дози от ваксината на „Астра Зенека“. До края на януари се очаква лекарството на фирмата да получи зелена улица за употреба в ЕС. За препарата адекватният имунен отговор е по-нисък от 95% и някои страни се замислят да купуват ли тези ваксини, коментира преди дни по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Борисов се обяснява, че сключените договори за доставката на ваксините били между Европейската комисия и производителите. „На всеки български гражданин ще му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае“, обеща той.

Преди дни и здравният министър Костадин Ангелов обяви за спекулации твърденията, че България получава най-много от въпросната ваксина. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини“, каза Ангелов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране