09.02.2019 | 0:01
Борисов ще бори контрабандата с „Биг Брадър“
Целта на презентацията, която бе излъчвана на живо от няколко телевизии, е да убеди журналисти и граждани, че правителството на ГЕРБ води ожесточена война с контрабандата на горива

Зрелищно представяне нова система за контрол над контрабандата направи премиерът Бойко Борисов заедно с шефове от ГДБОП, Морска администрация, ДАНС и митниците. Целта на презентацията, която бе излъчвана на живо от няколко телевизии, е да убеди журналисти и граждани, че правителството на ГЕРБ води ожесточена война с контрабандата на горива.

Искаме на българските граждани да покажем от танкер до бензиностанциите, как се контролира как и какви мерки сме взели, обяви Борисов в началото на представянето, което включваше няколко екрана и кадри в реално време от различни точки на страната. Стратегията на Борисов включва тотално видеонаблюдение по пътя на горивата-от пристигането им на пристанищата, през данъчните складове, до крайния потребител на бензиностанциите. До човека-камера, обясни премиерът.

„Всички в контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска и затова тази информация ще се представи тук, показа познанията си в материята Борисов. Целият този „Биг Брадър“ целял да запуши устите на онези, които пускат в публичното пространство информации за контрабанден внос. „При тази цялата система се допуска в публичното пространство – 80 танкера, 100 танкера влезли. Сега всеки един танкер се извежда в центъра и всяка една лодчица се записва и когато кажеш в Народното събрание 80 танкера, те каним в ГДБОП гледаш два-три дни дали има или няма контрабанда“, обясни премиерът.

Митничар, граничар, данъчен, полицай, всички гледат това, което и другите. Ако тръгнат да се правят някакви леки корекции за контрабанда, се надяваме 12-13 човека да ги засекат, наред с всичко останало, разясни ситуацията Борисов. Той увери, че от МВР имат готовност да изпратят екипи да отидат и проверят дали това е така, както излиза на камерата. Толкова много оправдания слушах през годините, но сега намерихме екип и воля, похвали се премиерът.

От думите на шефа на Агенция „Митници“ Георги Костов стана ясно, че системата все още не е напълно готова. Все още не са инсталирани камери на всички измервателни устройства в данъчните складове. Това предстои да се надгради, каза Костов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране