11.08.2019 | 12:38
Борисов ще има среща с руския премиер Медведев в Туркменистан
В понеделник двамата ще обсъдят проекта "Турски поток" и АЕЦ "Белене"
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов е на тридневно официално посещение в Туркменистан. В понеделник той ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев, с когото ще обсъдят „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“.

Иначе основната цел на посещението на Борисов е участие в Първия каспийски икономически форум, който се провежда в националната туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши. Форумът събира държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации, съобщиха от правителствения пресцентър .

Център на дискусиите в „Аваза“ са развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. Борисов е поканен да се включи във форума лично от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, изтъкват от правителствената пресслужба.

Форумът се провежда в три модула. В дневния ред на първия от тях е Международната конференция „Каспийско море – Развитие на международно икономическо сътрудничество“ като успоредно с нея са предвидени бизнес форуми и кръгли маси. Вторият модул включва официалното откриване на Каспийска изложба за иновативни технологии. В третата част се предвиждат срещи между представителите на страните-участнички, бизнеса и компаниите, както и подписването на документи.

Настоящата визита в Туркменистан е втора за премиера Борисов. В рамките на втория му мандат като министър-председател, през 2015 г. той направи официално посещение в Ашхабад, с което беше реализирана важна стъпка за възстановяване на двустранния диалог на най-високо и високо равнище. Тогава беше подписано Съвместно заявление на министър-председателя Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, в което бяха набелязани основните области на двустранното сътрудничество. Като потвърждение на конструктивния характер на отношенията между двете страни, в рамките на настоящото посещение се предвижда допълнително да бъде разширена двустранната договорно-правна база и да се постигнат нови конкретни договорености.

За България Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море, посочват от МС. Двете страни поддържат традиционно добри и приятелски отношения. Като цяло, регионът на Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. В този смисъл българската страна неведнъж е изразявала интереса си относно транспортната и енергийна свързаност в региона и разглежда предстоящия икономически форум като подходяща възможност за диалог по темите от взаимен интерес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране