05.03.2015 | 10:19
Борисов щял да смени Лазаров и Писанчев, когато му дойде времето
В парламента все още не е внесена оставката на вътрешния министър Веселин Вучков

Премиерът Бойко Борисов щял да смени главния секретар на МВР Светослав Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, но когато му дойде времето. Това стана ясно от думите на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

“Премиерът никога не е казвал, че няма да смени Лазаров и Писанчев. Ще ги смени в момента, когато прецени, че е най-подходящо…. Рано или късно такава промяна ще има”. Това каза Румяна Бъчварова пред Нова телевизия.Според нея подалият оставка Веселин Вучков е знаел становището на премиера по въпроса.  Тази нова версия, се различава от публичните изявления на Борисов. Премиерът никога не е заявявал гласно, че ще смени Лазаров и Писанчев. Напротив той ги защити и оневини за скандала “Червей”, свързан с източването на информационната система на МВР.

Бъчварова нарече “елементарни” обясненията за зависимост на Борисов от ДПС. Светослав Лазаров и Владимир Писанчев заеха постовете си по времето на управлението на БСП и ДПС. Това е факт, който не може да се отрече, каза Бъчварова.

Запитана дали има “сделка” между премиера и ДПС за постовете на главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, вицепремиерът отговори: “Защо трябва да направи сделка с ДПС? При първия мандат какво му се случи? Това са елементарните обяснения и търсенето на политически дивиденти от тази ситуация. Няма разумно обяснение, което да обоснове някаква зависимост на премиера от ДПС. Аз не виждам смисъл премиерът да държи кадри на ДПС”.Бъчварова заяви, че всички са били изненадани от оставката на вътрешния министър в сряда, включително и Борисов.  Вицепремиерът оправда Борисов с бърдото приемане на оставката на Вучков. “Премиерът имаше политически много наситен ден. И по този начин подадена оставката, замъгли всичките останали събития, включително посещението на шефа на ФБР… Пак ще кажа – оставката беше изненада за всички, включително и премиера. И бе подадена по начин, по който не можеше да не бъде приета. Защото беше своеобразен натиск”, каза Бъчварова.

След изненадващата оставка на вътрешния министър е имало разговор между Веселин Вучков и Бойко Борисов, стана ясно от думите на Бъчварова. Според нея има възможност Вучков да преосмисли решението си. До момента все още не е внесена официално оставката на вътрешния министър за гласуване в Народното събрание. Бъчварова смята, че някой се възползва от “честността и почтеността” на Веселин Вучков с цел да притисне премиера и да постави свои хора за шеф на ДАНС и за главен секретар на МВР. “Е видя се, че не стана”, каза вицепремиерът без да посочи, кой е този някой, който иска да притиска Борисов.

Бъчварова допълни, че никой не “държи за шлифера” Борисов. “Ние прекалено много си задаваме този въпрос, защото сме травмирани от предишното задкулисие в българската политика. Нека не забравяме, че в службите има хора от преди, които са се върнали там. В сферата на сигурността и институциите има хора, които създават собствени интереси и собствени зависимости”, каза вицепремиерът.

Междувременно започна наддаването кой ще е новият вътрешен министър с лансирането на различни имена. “Най-правилното решение ще бъде да се търси човек, който да има профила на Веселин Вучков – да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ. Имената, които в момента се въртят в публичното пространство, са обичайни, нищо ново. Надявам се издигнатата кандидатура да бъде подкрепена от всички групи”, каза Бъчварова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране