23.10.2019 | 23:05
Борисов си представял Данаил Кирилов или Емил Радев за главен прокурор
Не съм се месил в избора, оставих прокурорите каквото си изберат, това да е

Не съм се месил този път в избора за кандидат за главен прокурор, заяви премиерът Бойко Борисов в сряда, ден преди Висшият съдебен съвет да гласува единствения кандидат за поста Иван Гешев. Борисов даде да се разбере, че това не е неговият кандидат. Не искам да бъда лицемер, сподели той в интервю пред бТВ и поясни, че ако е трябвало правителството да предложи главен прокурор, той щял да е от ГЕРБ.

Или щях да издигна Емил Радев, или Данаил Кирилов – това са юристите, на които държа в ГЕРБ, но казахме, че няма да издигнем наша кандидатура, защото е недопустимо да сложим партиен кандидат, поясни Борисов.

Той и преди е задавал риторично въпроса какво би станало, ако правителството бе издигнало евродепутата Емил Радев. Сегашното уточнение, че другият му доверен кандидат е правосъдният министър Данаил Кирилов, потвърждава, че министър-председателят не може да си представи как номинира независим кандидат – някой авторитетен юрист, например.

Законът казва, че прокурорите номинират и излъчват кандидат за прокурор, така че ги оставих: каквото си изберат, това е, допълни премиерът. Законът обаче дава право и на правосъдния министър да номинира кандидат, но правителството се отказа.

Изборът на Манолова за омбусдман беше грешка

Говорейки как не се е месил за главен прокурор, повтори Борисов и даде следната аналогия: направихме Мая Манолова и видяхте какво си причинихме – и на мен, на партията, и на Фандъкова. Тя (Манолова -бел.ред.) твърдеше, че е аполитична, но сега не е така, няма повече да съм лековерен, добави Борисов.

Протестите срещу Гешев са на една партия. Христо Иванов лицемерничи

„Протестите (срещу избора на нов главен прокурор-бел.ред.) са на една политическа партия. Ако се върнем назад, промените за избора на главен прокурор бяха направени от тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Мисля, че това е лицемерие“, каза Борисов по адрес на бившия си правосъден министър и настоящ съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Тогава, за да не се месят политиците, защото дотогава знаете как се избираха и главният прокурор, и председателят на ВКС, се взе решение от парламента и законът се промени прокурорите да номинират и издигат своите кандидатури, а съдиите да номинират и издигат своите кандидатури“, каза министър-председателят. По предложение на Христо Иванов избрахме Лозан Панов за шеф на съдиите, след това предложи председател на Софийски градски съд, на най-големия съд в България, продължи премиерът и отбеляза: „Всичко, което е искано, е направено“.

За мониторинговия доклад: Не сме идеални, но и другите не са

В коментар на последния доклад на Европейската комисия, предлагащ мониторингът върху България да отпадне, премиерът заяви пред бТВ, че сме изпълнили всички предписани указания и мерки, макар и да не сме идеални: „Когато сме влизали в ЕС е взето решение комисията да взима решение колко време ще продължи мониторинговият механизъм. Комисията взе решение да отпадне. Оттук насетне всички останали неща, които предполагате, са нови и би трябвало да се взимат отделни решения за всяка една от другите държави. Факт е, че ние сме изпълнили всички указания, всички мерки, които бяха предписани. Далеч не считам, че сме идеални. Напротив„.

По думите му проблеми с правосъдието и върховенството на закона има във всички европейски страни и България не прави изключение. „Затова много колеги изразиха недоволство, че само за България и Румъния има такъв механизъм, а към другите – не“, каза Борисов и добави, че сега ще има общ механизъм за всички държави.  „Това е добре, защото ние трябва непрекъснато да се усъвършенстваме и върховенството на закона да стои на първо място“, каза Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране