11.08.2019 | 22:31
Борисов търси газ от Туркменистан за хъба „Балкан“
Утре той ще участва в Първия каспийски икономически форум и се очаква да се срещне с премиера на Русия Димитрий Медведев

С нова идея за любимия си хъб „Балкан“ пристигна в Туркменистан премиерът Бойко Борисов. Той е на тридневно посещение в бившата съветска република, а утре ще има среща с руския си колега Дмитрий Медведев в рамките на икономически форум за Каспийско море. От думите на Борисов стана ясно, че той ще се опита за договори газ от Туркменистан за хъба „Балкан“.

„Търсим начин природният газ от Туркменистан да достигне до България“, заяви пред журналисти премиерът. И доразви мисълта си: „Туркменистан се развива бързо, но Каспийско море е екологична зона, през която не може да минава газопровод, макар че е разрешена за прокарване на петролопровод, посочи Борисов. Същевременно Туркменистан е сред трите държави в света с най-големи газови находища. Искаме да намерим начин, и за това утре ще говорим и с руския премиер Димитрий Медведев, да прекарваме през Русия природен газ от Туркменистан за нашия газов хъб „Балкан“.

Днес Борисов има разговор с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, ще има и разширена среща с участието на официалните делегации на двете страни. Премиерът се впусна в описание на бизнес климата у нас: „В България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка, макар че продължаваме да търсим големи инвеститори, например от Германия и Южна Корея, като „Фолксваген“ и „Хюндай“, каза Борисов. Той се надява през септември България да подпише договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1.5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници“, посочи Борисов.

Утре Бойко Борисов ще участва в Първия каспийски икономически форум и се очаква да се срещне с премиера на Русия Димитрий Медведев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране